Legile Educației. Profesorii riscă concedierea dacă își mai meditează proprii elevi. În fiecare școală va exista un registru de integritate

Legile Educației. Profesorii riscă concedierea dacă își mai meditează proprii elevi. În fiecare școală va exista un registru de integritate Școală / Sursă foto: Arhiva EVZ

Noile Legi ale Educației conțin o serie de interdicții pentru profesori. Una dintre acestea se referă la meditarea în particular a elevilor de la clasă. Profesorii care vor fi prinși, vor risca concedierea din învățământ.

Parlamentul a aprobat noile Legi ale Educației, cunoscute și sub numele de ”legile Deca”. La capitolul interdicții, în aceste legi se arată că profesorii sunt obligați să asigure ”echitate și obiectivitate”, la sala de clasă.

Din acest motiv, profesorii nu își vor mai putea medita în particular proprii elevi.

Mai mult, la nivelul fiecărei școli va exista un registrul al declarațiilor de interese pentru profesori, unde aceștia trebuie să treacă numele elevilor din școală pe care îi meditează.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Pentru a asigura echitatea şi obiectivitatea în activitatea de predare-învăţare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, având obligaţia de diligenţă să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă şi prin programele de învăţare remedială”, se arată în cadrul articolului 164 din aceste Legi ale Educației.

Profesorii vor putea fi concediați

După ce președintele României a  promulgat aceste Legi ale Educației, ele vor intra în vigoare în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, la capitolul sancțiuni meditarea unui elev de la propria clasă de către profesor, se va considera abatere gravă și poate fi sancționată cu excluderea din învățământ, cu alte cuvinte concedierea.

Alte abateri considerate la fel de grav sunt faptele de violenţă fizică și/ sau verbală îndreptate asupra elevilor sau colegilor, manifestarea convingerilor politice, prozelitismul religios și altele, abatere disciplinară.

În noile legi, sancțiunile disciplinare se pot aplica profesorilor în funcție de gravitatea abaterilor comise și pot consta în:

* avertisment scris; * reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni; * suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare; * suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale; * desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.