Ai cui sunt "supravieţuitorii" eşalonului doi din guvern

Ai cui sunt "supravieţuitorii" eşalonului doi din guvern

Cu toate restructurările în ministere, rămân pe poziţii secretarii de stat propulsaţi pe filierele Udrea, Oprea, Băsescu, Boc ori UDMR. Au plecat, în schimb, oameni ai lui Berceanu sau Preda.

Marea restructurare a lui Emil Boc din ministere a adus pierderi minime UDMR şi UNPR. În cifre, premierul a scos în faţă 17 secretari de stat şi 2 subsecretari de stat concediaţi şi o economie anuală de aproape 2 milioane de euro din radierea salariilor, cabinetelor şi deplasărilor lor.

În calcule politice, la marea restructurare, au fost scoşi pe tuşă, în general, oameni propulsaţi din interiorul PDL de actuali indezirabili la vârful partidului ori la Cotroceni. Au rămas în schimb pe poziţii întărite cei veniţi mai ales pe filierele Udrea, Oprea, Băsescu , Boc ori UDMR.

Oprea îşi păstrează intrarea la Muncă şi Interne

Ne puteți urmări și pe Google News

În topul supravieţuitorilor se află oamenii UDMR şi ai lui Gabriel Oprea. Astfel, ca poziţii, formaţiunea lui Marko Bela a păstrat 5 din cele 6 posturi de secretar de stat pe care le-a primit la intrarea la guvernare. Singurul "sacrificat" este Haschi Peter de la Agricultură, care a trebuit să-i cedeze locul lui Barna Tanczos, fost titular la Dezvoltare.

Potrivit unor surse din coaliţie, expulzarea lui Barna ar fi fost de nenegociat întrucât Elena Udrea a insistat ca ambele locuri rămase în ministerul său să revină PDL. În compensaţie, Haschi nu va pleca din guvern, rămânând la cabinetul lui Barna.

În rest, UDMR îi păstrează pe Borbely Karoly la Economie, Anton Niculescu la Externe, Gheorghe Andrei Kiraly la Educaţie şi Moldovan Jozsef la Comunicaţii.

Pierderi minime se pot contabiliza şi în dreptul UNPR, care nu a trebuit să cedeze decât un singur post şi acela de subsecretar de stat la Dezvoltare,ocupat de Ion Sterian . Pupilii lui Gabriel Oprea şi Marian Sârbu au rămas însă bine înfipţi în eşalonul doi atât la Muncă - cum este cazul fostului lider CNSLR Frăţia Valentin Mocanu - cât şi la Interne, unde e păstrat Gheorghe E macu, omul ministrului apărării.

Garda veche, în regres

În tabăra PDL, restructurările au măturat mai mulţi propulsaţi de garda veche, în favoarea protejaţilor noului val. Astfel, printre cei "zburaţi" se numără Graţiela Iordache (Finanţe), susţinută de filiala lui Cezar Preda, dar intrată în colimatorul lui Boc de ceva timp.

Pe lista celor eliberaţi din funcţie se află şi Tudor Şerban de la Economie, fost şef al Electrica, propulsat în 2009 de Radu Berceanu şi susţinut la acea vreme şi de Adriean Videanu. Scos pe tuşă a fost şi fostul sindicalist CFR Gheorghe Popa, adus la Transporturi de Berceanu.

În schimb, Berceanu a rămas în minister cu Eusebiu Pistru, susţinut de Gheorghe Falcă, şi Constantin Dascălu, PDL-ist de Cluj.

Valul de la Cluj l-a salvat, prin Boc, şi pe Cătălin Baba, mutat doar de la Educaţie în subordinea premierului. Pe loc rămân şi oamenii veniţi pe filiera Elena Udrea. Este cazul lui Răzvan Murgeanu (Dezvoltare), al lui Nicolae Ivăş ches cu (Muncă), numit recent la recomandarea lui Cristian Poteraş, sau al lui Claudiu Stafie, afacerist de Neamţ susţinut de Gheorghe Ştefan Pinalti, potrivit unor surse din PDL.

Sub protecţia preşedintelui Băsescu pe de altă parte s-ar afla Bogdan Aurescu (Externe), Adrian Rădulescu (Agricultură) ori Dan Fătuloiu (Interne). Din garda veche a PDL, Adriean Videanu îl păstrează pe Bogdan Drăgoi la Finanţe, Vasile Blaga pe Mihai Capră la Interne şi Ioan Oltean pe Ioan Andreica la Dezvoltare.