Afganistanul secret: aliaţii au ucis sute de civili

Afganistanul secret: aliaţii au ucis sute de civili

Peste 90.000 de documente clasificate date publicităţii de organizaţia Wikileaks oferă o imagine sumbră a situaţiei de pe frontul afgan.

Organizaţia Wikileaks, care se prezintă drept "prima agenţie de informaţii a poporului" şi are sediul în Suedia, a pus la dispoziţia publicaţiilor "The Guardian", "The New York Times" şi "Der Spiegel" aproximativ 92.000 de documente militare secrete despre situaţia din Afganistan. Acestea acoperă perioada ianuarie 2004-decembrie 2009, a anunţat duminică seară Casa Albă, care a condamnat scurgerea de informaţii.

Conform documentelor citate, forţele aliate din Afganistan au recunoscut uciderea a 195 de civili şi rănirea altor 174, însă numărul victimelor este, probabil, mult mai mare, scrie "The Guardian". Asta deoarece o serie de incidente au fost omise din rapoartele zilnice ale trupelor aflate pe teren, adaugă cotidianul britanic. Unii civili şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor ce au stârnit protestele guvernului de la Kabul.

Pe de altă parte, numeroşi şoferi şi motociclişti neînarmaţi au fost împuşcaţi mortal de militarii coaliţiei, care încercau să se protejeze astfel de atentatorii sinucigaşi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Militarii români, implicaţi într-un incident tragic

Au existat şi incidente nefericite în care au fost implicate trupele româneşti. Pe 22 martie 2007, trupa specială Diablo raportează o misiune de tip "loveşte şi fuge" executată de militari români, relatează "Deutsche Welle". Cel mai probabil, în apropierea bazarului din localitatea Pul-i-Alam, convoiul românesc a lovit mortal un copil afghan - "de naţionalitate locală", precizează sursa citată.

Un alt raport, de data aceasta din 2006, vorbeşte despre planurile de răpire puse la cale de mullahul Dadullah, localizat în Waziristanul pakistanez, iar printre cei vizaţi de liderul insurgenţilor dintr-un grup NFI (adică neidentificat) se numără diplomaţi străini şi militari români din regiunea Kandahar.

Spionii pakistanezi i-au susţinut pe talibanii

Din informaţiile jurnaliştilor de la "The New York Times", care au studiat cu atenţie documentele primite de la Wikileaks, reiese că Pakistanul, în mod oficial un aliat al Statelor Unite, ar fi permis membrilor serviciului său de informaţii să trateze, în mod direct, cu talibanii.

Caracterizând întâlnirile drept "şedinţe de strategie secretă", cotidianul american afirmă că agenţii pakistanezi organizau reţele de grupuri insurgente care luptă împotriva militarilor americani în Afganistan şi puneau la cale comploturi vizând asasinarea unor lideri afgani, acuzaţii respinse de ministerul de externe pakistanez.

La rândul lor, liderii talibanilor erau "vânaţi" de unitate secretă a armatei americane, care îi captura sau îi ucidea, notează "The Guardian".

195 de civili au fost ucişi de forţele coaliţiei multinaţionale, potrivit rapoartelor oficiale