Afacerea "cai bolnavi", orchestrata de seful veterinarilor

Afacerea "cai bolnavi", orchestrata de seful veterinarilor

Ion Agafitei, fost secretar de stat PD, i-a implicat cu buna stiinta pe "samsarii" italieni.

Colectarea a peste 5.500 de cai bolnavi de anemie infectioasa ecvina (AIE) din mai multe judete ale tarii de catre firmele intermediare ale "italienilor" a fost dirijata de conducerea de la acea data a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (ANSV), respectiv democratul Ion Agafitei.

Oficialii din cadrul acestei institutii aproape i-au fortat pe proprietarii firmelor sa participe la actiune, lasandu-i fara obiectul activitatii. In ideea de a-i convinge sa lucreze pentru eliminarea cailor, secretarul de stat Ion Agafitei, presedintele de la acea data al ANSV, a interzis exportul de cai vii.

Trebuie precizat ca "samsarii" din cadrul acestei afaceri au fost, "la origine", exportatori de cai vii. Pana la momentul cand a fost declansata "campania" de exterminare a cailor bolnavi de AIE, in Romania au existat foarte putini exportatori de carne de cal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sever Putin, secretar general al Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de bovine si ecvine din Romania (PACEBE), sustine ca acest tip de export se facea doar pe comenzi ferme.

Exportatorii de cai in viu au fost convertiti in transportatori de cai bolnavi de anemie infectioasa ecvina (AIE), fiind supusi unui santaj greu de imaginat ca ar putea sa vina din partea unui secretar de stat, sef de agentie guvernamentala.

Abuz: exportul cailor, conditionat de AIE "Pe 28 octombrie 2005, Ion Agafitei i-a chemat la el, prin intermediul Directiilor Sanitar-Veterinare, pe exportatorii de cai, la o discutie informala", sustine un participant la aceasta intalnire, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Fostul presedinte al Autoritatii a incercat sa-i intimideze, sustinand ca exista reclamatii din Ungaria, unde s-ar fi gasit cai in tranzit, exportati din Romania, bolnavi de anemie infectioasa ecvina (AIE).

N-a putut sa ne prezinte nicio hartie oficiala in acest sens, orice, ceva de la autoritatile maghiare. Oricum, varianta asta era aproape imposibila. Cu toate acestea, Agafitei a purtat discutia in forta: "Va tai exportul. Daca vreti sa faceti export in viu, trebuie sa ma ajutati, sa ma sprijiniti sa elimin cei 15.000 de cai anemopozitivi din Romania"", isi mai aminteste acesta.

Abuzul este clar: prezenta AIE intr-un anumit judet nu impune stoparea exporturilor din zona, dar Directiile Sanitar-Veterinare aveau toate parghiile necesare pentru a descoperi "nereguli" in fermele exportatorilor. Sursa sustine ca, in prima faza, firmelor li s-a cerut sa vina in "afacere" cu transportul cailor catre abator, pentru ca Autoritatea nu dispunea de mijloace pentru efectuarea acestuia.

Cum discutia nu a fost luata in serios, reprezentantii acestora au fost convocati la o noua sedinta, dupa mai putin de doua saptamani. Intalnirea a avut loc la Arad, unde e cea mai mare concentrare de exportatori de cai din tara, in ziua in care fostul sef de la ANSV s-a intalnit si cu omologul sau maghiar, la Hotel Continental.

"A venit dupa o intarziere de doua ore si a fost foarte agresiv si amenintator: "V-am rugat ceva, vad ca nu va pasa. Va inchid exporturile". Si a reluat discutia asupra preturilor, spunandu-ne ca Ministerul Agriculturii le va da proprietarilor restul de bani", relateaza un alt participant. Spusele surselor anonime ne-au fost confirmate ieri de alti participanti la intalniri.

Mihai Ban, proprietarul firmei Remember din Arad, declara ca Agafitei le-a stabilit foarte clar: "Se opresc fermele pana la eliminarea tuturor cailor bolnavi de AIE".

EFECTE

Medici urmariti penal

Politia Sfantu-Gheorghe a inceput urmarirea penala impotriva medicului veterinar Todor Istvan, care a determinat mai multi proprietari de cai cu AIE sa-i vanda catre firma de apartament Domenico Distribution SRL din localitate. Potrivit comandantului Politiei Municipale Sfantu-Gheorghe, comisarul-sef Corneliu Campeanu, inceperea urmaririi penale a fost confirmata si de Parchetul de pe langa judecatorie.

Medicul veterinar din Ghidfalau este cercetat pentru inselaciune si abuz in serviciu. Impotriva lui proprietarii de cai din comunele Ghidfalau si Chichis au depus 15 reclamatii, pentru ca medicul i-a convins sa dea animalele firmei din Sfantu-Gheorghe. Valoarea prejudiciului calculat de anchetatori in cele 15 cazuri se ridica la 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi).

Medicul Todor Istvan ne-a declarat ca cercetarea penala in cazul sau este "bine-venita". "Ii inteleg foarte bine pe oameni si au dreptate sa fie suparati", spune Todor Istvan.  (Adrian Moise)

Santaj Exportatorii de cai, transformati fara voie in carausi   Pe 17 februarie 2006, din ordinul presedintelui Agafitei, pleaca in control prin fermele de carantina ale firmelor exportatoare o echipa formata din medici - inspectori din cadrul ANSV. Acestia efectueaza controale la mai multe firme, fara a le anunta, si, desi nu aveau competenta in acest sens, le inchid pe cele mai multe. Stau marturile notele de control intocmite la acea data.

Ferma Europeenne de la Sibiu a fost inchisa, desi "delegatii" lui Agafitei nici macar nu s-au oprit pe acolo. A fost de ajuns un telefon pe care acesta l-a dat fostului director al DSV Sibiu, cu care a fost coleg de facultate. La Arad au inchis ferma de la Gea Trade - invocand faptul ca nu au putut verifica intregul flux de productie; Dumimpex, Samoa, Remember, West Meat si Gea Trade.

Exportul s-a reluat imediat dupa plecarea lui Agafitei

Pe 1 martie 2006, Directiile Sanitare in arealul carora se aflau fermele au dat ordonante de inchidere a acestora. Imediat a fost interzis exportul de cai in viu. Nu a mai fost deblocat decat a doua zi dupa ce Agafitei a parasit fotoliul de sef la ANSV.

Patronii firmelor sustin ca au fost nevoiti sa faca ceva sa supravietuiasca. Astfel, au acceptat intelegerea cu Agafitei si s-au apucat de transportat animale. Pe langa alte indicatii, patronii firmelor au primit si o lista cu abatoare acreditate.

Patronul de la Agromexim Satu-Mare, Carlo Bresciani, spune ca "domnul presedinte Agafitei a avut sarcina sau ordine de la UE sa elimine caii acestia. Dar nu inteleg de ce, dupa sase luni in care a mers treaba, s-a considerat ca nu e legal".

Presedintele ANSV nu stie ce au facut subordonatii Fostul presedinte al ANSV, Ion Agafitei, actualmente responsabil-sef cu bunastarea animalelor pe regiunea Moldova, nu-si gaseste nicio vina in aceasta afacere, chiar daca el este cel care a invitat firmele intermediare sa intre in combinatie. Greu de crezut ca nu stia ca, in conditiile in care caii sunt vanduti unor intermediari, taranii nu-si mai primesc despagubirile.

"Nu stiu ce au facut medicii veterinari in teritoriu", spune fostul sef al medicilor veterinari pe Romania. "Fiecare sa dea socoteala pentru ceea ce a facut", mai spune acesta. Cat despre santajul cu exportul, Agafitei a gasit o explicatie foarte simpla: "Daca fermele erau inchise, de unde sa se mai exporte".

Inainte de a demara aceasta actiune, Ion Agafitei a fost in Italia si a discutat cu omologul sau italian modalitatea in care se va efectua exportul de carne de cal. Surse sustin ca s-ar fi intalnit si cu importatorii italieni, dar fostul sef al agentiei infirma acest lucru.

Fostul ministru Gheorghe Flutur, sub conducerea caruia Ministerul Agriculturii a platit si apoi a sistat plata despagubirilor, sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca "nu erau intrunite conditiile de realizare a dosarelor proprietarilor de cai".

Cine e de vina? Autoritatile veterinare, spune Flutur, desi acestea se aflau in coordonarea sa directa. In aceste conditii, singurul vinovat pare sa fie taranul roman, pentru ca a avut incredere in autoritatile statului. (Ana Jitarita) INDIFERENTA

Ministrul Flutur si premierul stiau Abuzurile comise la nivelul ANSV au fost semnalate de reprezentantii Patronatului Exportatorilor mai multor oficiali guvernamentali. Mai multe memorii au ajuns in luna mai a anului trecut pe masa ministrului agriculturii de atunci, Gheorghe Flutur, la secretari de stat din ministerul de resort si chiar la consilierul de stat al premierului pe probleme sanitar-veterinare, Mircea Chertes (vezi facsimil). 

Cu alte cuvinte, chiar premierul ar fi trebuit sa fie informat asupra situatiei create de interzicerea exporturilor si de faptul ca prezenta intermediarilor in "afacerea calul" era nu doar tolerata, ci sustinuta de ANSV.