Evenimentul Zilei > Actualitate > Afacere de nişă: rochii de lux second-hand
Afacere de nişă: rochii de lux second-hand

Afacere de nişă: rochii de lux second-hand

În criza din România a apărut până şi clasa premium a hainelor de mâna a doua. Sunt purtate, dar au încă eticheta originală şi aparţin ţinutelor de lux. Două ardelence descriu coordonatele afacerii.

Magazinele "London Shop" din Ardeal sunt o nişă pe piaţa de second pentru că vând produse luate din categoria "lux" – fără pete sau defecte şi cam jumătate dintre haine au eticheta de la fabrică.

După modelul unui business care a dat lovitura, Lavinia Ivan şi Ariana Miron-Presan au deschis în Bucureşti magazinul "Mă cheamă opt". Cu o investiţie iniţială de 12.000 de euro şi cu niciun concurent în Capitală, cele două ardelence vor să-şi extindă afacerea cu un al doilea magazin de second "lux" în luna februarie. Tot atunci, Lavinia e decisă să renunţe la jobul de la bancă pentru a se ocupa numai de magazin.

"Reclama cea mai bună e vorba clientului"

"Amândouă simţeam că e anul nostru. Ideea a venit la o cafea pe terasa Muzeului Ţăranului Român, spre sfârşitul lunii aprilie, iar magazinul s-a deschis pe 6 iulie", spune Lavinia.

Pentru primul lor business, fetele îl văd ca pe o lovitură. "Din punctul de vedere al riscului, investiţia iniţială nu e mare pentru că ţi-o poţi recupera uşor dacă-ţi amplasezi magazinul într-o zonă bună şi ai un furnizor de încredere. În promovare n-am investit încă. Credem că reclama cea mai bună o fac clienţii, din gură în gură", mai spune aceasta.

"London Shop", franciza din Ardeal

Feher Levente, din Târgu-Mureş, a fost iniţiatorul acestui model de SH în 2007. "Suntem un succes. Avem 20 de magazine prin Ardeal şi unul în Oradea care cumpără de la noi în regim de angro".

Pentru un magazin nou, Levente dă 600 de milioane de lei vechi numai pe mobilier şi personalizarea locului. "Pentru 500 mp şi două tone de haine, cheltuiala iniţială poate ajunge la 400.000 de lei. Hainele din categoria Creme – calitate superioară se vând la bucată, la Extra 1 – calitate medie – e 39 lei/kg şi vara – 49 lei/kg, iar la Extra 2 – calitate scăzută – e 19 lei/kg", a mai spus Feher.

Preţuri cu 8 în coadă

Magazinul bucureştean are 90 mp, din care 50 mp spaţiu de expunere şi 40 mp depozitare. În medie, în magazin sunt 1.500 de produse zilnic. Luându-le în regim de second hand, categoria "lux", jumătate dintre ele sunt purtate, jumătate vin cu etichetă. Vin la comandă prin curier, sunt fără defecte, fără pete şi 50% marfă nouă – capete de linie de la fabrică.

"O clientă a găsit o rochie cu etichetă şi preţul de 118 lire sterline pe ea, la preţ de 48 de lei la noi", spune Ariana. "Eram sigure că intrăm pe o piaţă virgină în Bucureşti, cu marfa aceasta", o completează Lavinia.

OFERTE

Preţul hainelor variază între 28 şi 88 de lei

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News