Un profesor german încearcă să salveze gheţarii din Alpi prin "colectarea" curenţilor reci de pe versanţi.
Gheţarii din lumea întreagă se topesc cu o repeziciune alarmantă, riscând să dispară cu totul din munţii Europei în maximum trei decenii, motiv pentru care un profesor de geografie s-a hotărât să încetinească, dacă nu să oprească acest proces. Hans- Joachim Fuchs, de la Universitatea Johannes Gutenberg, din Mainz, este de părere că simpla instalare a unor paravânturi ar putea salva gheţarii de la topire, chiar în condiţiile în care soarta lor pare pecetluită de încălzirea globală tot mai accentuată.
Până în prezent, o singură metodă s-a dovedit eficientă în încetinirea topirii gheţarilor: acoperirea acestora cu impresionante folii deschise la culoare, care reflectă razele soarelui. Dar respectiva metodă, din considerente practice, a fost utilizată numai în menţinerea câtorva pârtii de schi, în timp ce gheţarii din Alpi se întind uneori pe lungimi de zeci de kilometri. Fuchs are însă o altă idee. El vrea să pună la lucru energia vânturilor reci de munte - aşa-numitele vânturi catabatice -, curenţi de aer rece, dens, care coboară spre poalele munţilor.
Experiment la 2.300 metri altitudine
Paravânturile instalate astfel încât să menţină curenţii reci aproape de suprafaţa gheţarilor ar păstra temperatura acestora mai scăzută, încetinind sau oprind topirea. Fuchs promovează această idee de ani buni, însă abia lunea trecută a început să o şi demonstreze, în pofida criticilor formulate de mai mulţi experţi, care consideră că efortul geografului german este inutil. Însoţit de 27 de studenţi, Fuchs s-a apucat să instaleze un paravânt de 15 metri lungime şi 3 metri înălţime undeva în dreptul gheţarului Rhone, în Elveţia, la o altitudine de 2.300 de metri. Profesorul şi studenţii săi vor mai rămâne o perioadă în zonă, pentru a determina dacă sistemul este eficient sau nu.
Majoritatea gheţarior nu se topesc din cauza temperaturii aerului, ci a radiaţiei solare şi a temperaturii atmosferice în general, explică Martin Funk, glaciolog al Institutului Tehnic Elveţian. „Acoperirea unui gheţar este mult mai eficientă. O folie protectoare poate reduce topirea cu până la 80%“, a adăugat el.