Vasilescu, fost jurnalist, şi-a amintit că, pentru prima dată, a discutat acest subiect în tinereţea sa, pe când lucra la "Scânteia Tineretului", la finalul unui interviu cu medicul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Consilierul lui Isărescu constată acum că, în pofida anilor care s-au scurs, lucrurile nu s-au schimbat din acest punct de vedere.
De altfel, Claudiu Şerban, redactor-şef al revistei "Capital" şi directorul Editurii Evenimentul şi Capital, prezent la eveniment, a subliniat respectul pentru muncă, ce transpare din cartea "Biletul de ieşire din criză". Totodată, Claudiu Şerban a reamintit faptul că revista "Capital" susţine reducerea nivelului contribuţiilor sociale plătite către stat, tocmai pentru a încuraja munca şi angajările.
La rândul său, omul de afaceri Marius Ghenea a precizat că munca nu are rolul de a ieşi din criză, dacă o faci dezorganizat şi dacă nu o faci coordonat. Acesta susţine că economia creşte nu datorită marilor corporaţii, întreprinderilor de stat sau administraţiei, ci datorită antreprenoriatului.

Criză sau turbulenţe?
Adrian Vasilescu a declarat că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recunoscut că este unul dintre duşmanii "cuvântului criză: nu-mi place, nu mă împac, car sunt nevoit să-l folosesc".
Potrivit lui Vasilescu, Alan Greenspan a avut dreptate când şi-a intitulat cartea "Era turbulenţelor". "El a avut în cap o vreme a turbulenţelor, care poate să dureze 10-20-30 de ani. Vom vedea ce ne rezervă viitorul", a spus consilierul lui Isărescu.
Acesta a mai spus că tubulenţele resimţite de economie sunt asemănătoare celor pe care le simt pasagerii unui avion când acesta traversează goluri de aer sau zone de turbulenţe.

"Criza şi recesiunea sunt ca durerea şi febra: două simptome diferite ale aceleiaşi suferinţe (…) De regulă, criza şi recesiunea se conjugă, lovesc împreună şi produc efecte grave. Întâi apare criza, după care vine recesiunea, în punctul culminant al crizei; iar după ce recesiunea trece, criza mai zăboveşte o vreme. Un an, doi sau mai mulţi", scrie autorul în cartea sa.

Din presă la BNR

Adrian Vasilescu s-a născut la 23 martie 1936. A urmat studii de economie, drept şi jurnalistică. A fost profesor asociat la Academia de Studii Economice, la Universitatea Bucureşti şi la Şcoala Superioară de Jurnalistică.

Vasilescu are o îndelungată carieră jurnalistică, debutând în presă în anul 1962. În prezent, susţine rubrici financiare săptămânale în cotidienele Ziarul Financiar şi Jurnalul Naţional. De asemenea, este frecvent invitat în cadrul dezbaterilor pe teme economico-financiare de la principalele posturi de televiziune şi de radio. În anul 1996 şi-a început activitatea în domeniul bancar, devenind coordonator al strategiei de comunicare a Băncii Naţionale a României, iar din anul 2001 ocupă funcţia de consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

CITIŢI ŞI:

  • Adrian Vasilescu: Acum nu poate avea loc un război, pentru că nu are cine să-l înceapă