Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Năstase, analiză dură despre „reuşitele” social-democraţilor: „PSD intră în hibernare?” 
Adrian Năstase, analiză dură despre „reuşitele” social-democraţilor: „PSD intră în hibernare?” 

Adrian Năstase, analiză dură despre „reuşitele” social-democraţilor: „PSD intră în hibernare?” 

Adrian Năstase a făcut o analiză în urma deciziilor luate recent în cadrul Partidului Social Democrat (PSD), în care scoate în evidenţă faptul că, până acum, a pierdut „cam toate bătăliile”.

Adrian Năstase critică în termeni extrem de duri decizia conducerii PSD de a nu permite accesul la funcții în Parlament a liderilor partidului. În opinia sa, PSD ajunge să joace cu echipa de juniori pentru a nu exista dispute în partid.

Adrian Năstase:PSD a „reuşit” să piardă, în ultimii ani, cam toate bătăliile politice – pentru preşedinţie, partial pentru locale şi pentru europarlamentare. A pierdut şi, probabil, va pierde din nou guvernul. Neavând aliaţi, va pierde şi controlul parlamentului. Parlamentul este însă o posibilă platformă pentru viitoarea etapă politică, din 2024, când vor avea loc alegeri prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare si locale. De aceea, singura tribună publică de care va dispune PSD în pregătirea acelor alegeri, rămâne parlamentul, locul unde se vor dezbate legi cu dedicaţie, şi se vor înfrunta reprezentanţii partidelor. Momentele de deschidere a sesiunii parlamentare sunt importante pentru că acum se decid componenţa birourilor permanente, conducerea comisiilor parlamentare, conducerea diferitelor delegaţii permanente etc. Partidul a scăpat de „grija” de a forma un guvern (pare că nu este interesant să creeze nici măcar un „guvern din umbră) si consideră, probabil că la alegerile viitoare „destinul” va hotăra „rotativa” guvernamentală”, a scris fostul premier pe blogul său.

Şi continuă: „Îmi aduc aminte de perioada 1996-2000, când partidul a fost în opoziţie. Atunci s-au pus bazele, în parlament, a echipelor viitoare de conducere, au fost calibrate mesajele politice şi ideologice. Atunci liderii cu autoritate ai partidului au câştigat cele mai multe bătălii”.

Ce ne anunță acum, preşedintele PSD?

Adrian Năstase face o radiografie cu privire la deciziile liderilor din PSD: „Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, joi, că nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de un membru al conducerii partidului sau de un preşedinte de organizaţie”.

„Alături de colegii mei din Consiliul Politic Naţional, am luat hotărârea de a continua să modernizăm PSD şi nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de către un preşedinte de organizaţie”.

„Este timpul ca partidul să promoveze oameni tineri, profesionişti şi să ne asigurăm că vom avea un viitor împreună. Şi liderii PSD, chiar dacă sunt profesionişti, chiar dacă au câştigat alegerile, chiar dacă în domeniile lor de activitate sunt recunoscuţi, au înţeles că nu trebuie să existe în interiorul partidului o dispută pe anumite funcţii”.

Înteleg deci că PSD va juca cu echipa de juniori pentru a nu exista dispute în partid. Incredibil!

„Pregătirea tinerilor se face în departamente, în „guvernul din umbră”, nu în prima linie. Va fi o luptă dură pentru alocarea comisiilor. E nevoie ca liderii de grup să cunoască cutumele şi algoritmul de alocare, să aibă o experienţă dobandită în timp. Iar bătăliile din birourile permanente vor fi esenţiale pentru stabilirea agendei. Vă reamintesc faptul că o „defecţiune” în reprezentarea PSD în Biroul Senatului a blocat activitatea acestei camere şi a impiedicat adoptarea legii care ar fi permis desfăşurarea alegerilor în primăvară”.

Așa încât, ce să cred? Intră partidul în hibernare, renunță la cei mai buni „jucători” ai săi din Parlament?, se întreabă fostul premier

„Care ar putea fi motivul? Sacrificarea unor interese pe termen lung pentru unele interese pe termen scurt? Abandonarea tribunei parlamentare în favoarea unor „dialoguri” de culise?”, a concluzionat Adrian Năstase în postarea sa de pe blogul personal.