Adi Mutu, liderul autoritar al echipei naţionale de fotbal a României, mai are de stat departe de gazon doar două săptămâni, după care va începe antrenamentele cu Fiorentina. Într-un interviu acordat EVZ, „Briliantul” declară că va reveni la naţională la următorul meci din campania pentru Mondialele de anul viitor, cel din deplasarea la Paris, pentru întâlnirea cu Franţa.

Starul grupării din Firenze mai crede în şansele minuscule ale tricolorilor de a se califica la Cupa Mondială din Africa de Sud, spunând că doreşte să marcheze cât mai multe goluri în partidele rămase din aceste preliminarii.

Aflat la Miami, într-o vacanţă împreună cu familia, Adi a făcut un anunţ inedit: „La anul, vreau să mai am un copil. Nu contează dacă va fi băiat sau fată. În viaţă, toate sunt trecătoare, dar copiii rămân. E cel mai frumos lucru să laşi ceva în urma ta”.

EVZ: Salut, Adi! Cum te mai simţi după operaţie?

Adrian Mutu: Sunt OK, am depăşit ceea ce era mai greu. Nu mai am dureri la genunchi, mai am doar o problemă la cot… Preconizez că în două săptămâni o să mă fac bine şi voi fi apt pentru antrenamente. Când o să merg în cantonament cu Fiorentina, voi fi recuperat complet.

„Ar fi frumos să picăm cu Unirea în Ligă”


Ai gânduri de plecare?

Rămân la Fiorentina. Presa a scris că am oferte… Aici sunt foarte apreciat, mi se dă credit tot timpul, sunt încurajat, aşa că nu mă gândesc să mă transfer în altă parte. Ne propunem să trecem de turul preliminar şi să ajungem în grupele Ligii Campionilor.

Dacă veţi pica, în grupele Ligii Campionilor cu Unirea Urziceni?

Să vedem ce va fi! Ar fi frumos să picăm şi cu Unirea sau cu Timişoara. Sincer, nu am urmărit meciurile din Liga I, dar mă bucur că Unirea Urziceni a luat campionatul. Dan Petrescu face o treabă extraordinară acolo. Îmi pare rău pentru Dinamo, dar Unirea a meritat să ia titlul. Doar aşa, jucându-se cinstit, campionatul intern va fi mai dificil.

Ce-ţi propui în cupele europene, pe plan personal, în viitorul sezon?
Să am aceleaşi realizări personale ca în ultimii trei ani, să joc cel puţin la fel de bine, deşi am 30 de ani. Consider că acum sunt mult mai matur şi pot da cel mai bun randament la echipa de club şi la naţională. Scopul meu e să dau goluri multe.

„Cu Răzvan antrenor, vom mai prinde un turneu final”

Cum comentezi eşecul granzilor Steaua şi Dinamo?

Dinamo şi Steaua s-au bătut pentru titlu mai tot timpul. Era o luptă în doi. Acum, lucrurile s-au schimbat. Probabil că nimeni nu se aştepta, dar trebuia să se producă această schimbare, după cum am spus, pentru binele fotbalului românesc. Steaua a avut un an dificil, locul ei este între primele echipe din clasament, nu unde e acum. Sper ca provincia să continue acelaşi parcurs excepţional şi să se ridice treptat la nivelul echipelor din Bucureşti. Important e să demonstreze atât Unirea, cât şi Timişoara că performanţele lor nu au fost întâmplătoare.

Ai anunţat recent că ţi-ar plăcea să devii antrenor. Când te vedem pe bancă?
(Râde). Mai e până atunci! Mai vreau să joc câţiva ani. Apoi voi ajunge şi antrenor. Am destule modele de antrenor. Şi nu din străinătate! Avem antrenori români foarte buni, care fac parte din generaţia tânără, cum ar fi Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu. Într-o zi, aş vrea să fiu şi eu ca ei.

Ce şanse de calificare mai avem la Mondiale?

Voi fi apt la următorul meci al naţionalei, cel cu Franţa. Sper să marchez, să jucăm foarte bine şi să ne luăm revanşa pentru meciul-tur, când trebuia să batem. Cât avem şanse de calificare, trebuie să credem în ele, indiferent dacă vom depinde de jocul rezultatelor. Mă bucur că am învins Lituania. Credeam de la bun început că vom bate acolo. Îmi pare bine că Răzvan a început cu dreptul cariera de antrenor la naţională. Prima partidă cu lituanienii, de la Cluj (n.r. – scor 0-3), a fost un accident nefericit. Cu Răzvan antrenor, generaţia mea va mai prinde un turneu final. Când mă voi retrage, va avea cine să mă înlocuiască la naţională! Florin Costea, de la Craiova, şi Cristi Tănase, de la Argeş, sunt jucători foarte buni.

"Credeam de la bun început că vom bate în Lituania. Îmi pare bine că Răzvan a început cu dreptul cariera de antrenor la naţională. Prima partidă cu lituanienii, de la Cluj (n.r. – scor 0-3), a fost un accident nefericit. (…) Când mă voi retrage, va avea cine să mă înlocuiască la naţională! Florin Costea, de la Craiova, şi Cristi Tănase, de la Argeş, sunt jucători foarte buni."Adrian Mutu, internaţional român