ADRIAN GEORGESCU: O mică inadvertenţă

ADRIAN GEORGESCU: O mică inadvertenţă

Râsul sardonic al lui Caragiale ne urmăreşte încă.

După ce au încurcat personajele “Ghiţă Niţescu” şi “Niţă Ghiţescu” din povestirea “Triumful talentului” cum nici măcar autorul nu s-a gândit vreodată, eminenţele cenuşii (cu accent pe “u”) din învăţământul românesc au confundat două armate, urmând ca la următoarea probă să trimită spre sălile de clasă, în plic sigilat, cine ştie ce scrisoare pierdută. Episodul vine după ce, în anii precedenţi, subiectele circulau pe internet încă dinaintea examenelor şi după scandalul reducerii numărului de ore de sport. Vom ajunge, probabil, în situaţia în care Marian Vanghelie, ctitorul învăţământului românesc modern şi adevăratul fiu al lui Spiru Haret, va garanta nu doar pentru Ecaterina Andronescu, ci şi pentru Ecaterina Teodoroiu, valoarea lui „pi” sau numărul de ani dintr-un secol.

Cristian Mirescu, directorul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, a denumit greşeala „o mică inadvertenţă”, oferind un titlu perfect pentru o schiţă a lui Caragiale. O doamnă profesoară susţinea chiar că „erata a însemnat un lucru pozitiv, iar subiectul se putea rezolva foarte uşor prin deducţie”, ceea ce ne arată, în primul rând, că o greşeală recunoscută e pe jumătate motiv de avansare. Înţelegem apoi că testul de istorie era şi unul de logică, deci e posibil ca pentru clasa a VIII-a să se fi introdus examenul universal, cu verificarea tuturor cunoştinţelor. Se pare că şcolarii au avut unele probleme şi la întrebarea pentru obţinerea permisului de conducere („O motocicletă şi o autoutilitară ajung în acelaşi timp într-o intersecţie. Care va trece prima?”), pentru că în locul schiţei cu intersecţia apărea „Carul cu boi” pictat de generalul Grigorescu.

O întrebare rămâne: cum sunt evaluaţi evaluatorii? Aş avea două sugestii, la geometrie şi la limba română: 1. „Folosind harta de evacuare în caz de incendiu, găsiţi şi urmaţi calea cea mai scurtă dintre birou şi poarta instituţiei. 2. „Conjugaţi verbul «a demisiona» la persoana întâi, singular, prezent”.

P.S. Am intrat în posesia subiectului la teza unificată din 2010. „30 februarie 212, înainte de Hristos. Armata 2,6 română, sub conducerea generalului Wolf gang Tipătescu, se pierde prin câmpiile Galiţiei, în căutarea vizigoţilor lui Attila Hunul care invadaseră Marea Roşie. Întrebări: 1. Care e diferenţa dintre un tun de asalt?, 2. x - ?, 3. Care este formula chimică a clorurii de clor?”.

Ne puteți urmări și pe Google News