Evenimentul Zilei > Justitie > Administrația Penitenciarelor
Administrația Penitenciarelor

Administrația Penitenciarelor

Monica Iacob-Ridzi a avut parte de apă, mâncare, vizite la baie și timp de odihnă în timpul transferului său de la Cluj la Jilava, susține Administrația Penitenciarelor. Apropiații fostului ministru încearcă să o scape de condamnarea de cinci ani prin susținerea ideii că este prea bolnavă pentru a sta după gratii

Transferul deținuților între unitățile penitenciare se realizează în baza unui grafic și orar aprobat, de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Precizările instituției vin după ce familia, apropiații și apărătorii lui Monica Iacob Ridzi au susținut în mediul public că aceasta trebuie eliberată pentru că are 13 boli rare și nu poate suporta sistemul de detenție. Ultimul exemplu în acest sens, au fost acuzațiile că a fost transferată 24 de ore cu duba de la Gherla la Jilava, timp în care bolile i s-au agravat. ANP ține să nege o mare parte din informațiile oferite de apărătorii lui Monica Iacob Ridzi. Reamintim că fostul ministru este condamnat la cinci ani de închisoare în Dosarul Transferurilor.

Condițiile de transport

Misiunile de transfer între unităţile penitenciare se efectuează cu autobuze şi autospeciale de capacitate mare, omologate R.A.R, prevăzute cu trape de aerisire-ventilaţie, fiind  amenajate pentru a asigura condiţii de iluminare şi aerisire corespunzătoare.

Între unitatea de expediție și cea de destinație se realizează opriri în penitenciarele tranzitate, pentru accesul deținuților la grupuri sanitare, apă potabilă, locuri special destinate fumatului și cabinete medicale, în caz de necesitate. Pe parcursul deplasării se asigură pachet cu hrană rece și apă potabilă.

Pentru igiena, hrănirea și odihna deținuților, pe durata transferului, deținuții sunt cazați temporar în  anumite unități penitenciare, pentru aproximativ 12 ore.

Transportul cu ambulanța

Transportul cu autosanitarele aflate în dotarea sistemului penitenciar se realizează la recomandarea medicului specialist, în funcţie de starea clinică a deținuților, ținându-se cont de criterii medicale și epidemiologice.

Cazul Ridzi

Fără a preciza vreun fel de nume, reprezentanții ANP oferă amănunte cum s-a desfășurat transportul de la Penitenciarul Gherla la cel de la Jilava.

Referitor la cazul mediatizat în cursul zilei de 03.03.2015, menționăm că, la recomandare formulată de medicul unității de detenție, deținuta în cauză a fost transferată la un penitenciar spital, pentru evaluare medicală de specialitate. Aceasta a plecat de la Secția Exterioară Cluj, luni, 02.03.2015 și a fost cazată la un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiași zile, după aproximativ 3 ore și 30 de minute.

În dimineața zilei de 03.03.2015, deținuta a plecat spre unitatea de destinație, Penitenciar Spital Jilava, fiind consultată la cabinetul medical al unității înainte de deplasare. Pe traseu, pentru a asigura accesul la grup sanitar, apă potabilă și mișcare în aer liber au fost efectuate cinci opriri, iar pentru a confirma starea de sănătate a deținutei, aceasta a fost prezentată la cabinetul medical al unuia din penitenciarele aflate pe traseu.

Precizăm că durata transferului se justifică prin faptul că sunt tranzitate mai multe unități de detenție în cadrul rutelor stabilite, pentru transportarea mai multor persoane condamnate, cu scopul de a se asigura prezentarea în fața organelor judiciare, internarea/ externarea în/din penitenciarele spital, executarea pedepsei în funcție de regim.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: