Evenimentul Zilei > Sport > Adio, Serghei Bubka! Armand Duplantis este noul rege al săriturilor cu prăjina! VIDEO
Adio, Serghei Bubka! Armand Duplantis este noul rege al săriturilor cu prăjina! VIDEO

Adio, Serghei Bubka! Armand Duplantis este noul rege al săriturilor cu prăjina! VIDEO

Recordul mondial la săritura cu prăjina a fost bătut. Și nu o dată, ci de două ori! În numai o săptămână! De către același sportiv.

Suedezul Armand Duplantis și-a câștigat definitiv locul în panoplia sportului olimpic. La 20 de ani, Duplantis a dat de pământ de două ori cu recordul lui Serghei Bubka, considerat până recent cel mai mare săritor cu prăjina din toate timpurilor.

Cu o săptămână în urmă, Duplantis a dus ștacheta la 6,17 m (în sala din Torun, Polonia). Iar sâmbătă, în cadrul reuniunii în sală de la Glasgow, a stabilit un nou record – 6,18 m, confirmând forma excelentă în care se află.

Armand Duplantis este cel mai tânăr campion european de seniori din istorie, performanță reușită la doar 18 ani (în august 2018, la Berlin), cu un rezultat de 6,05 m. Iar în octombrie 2019, la Doha, în Qatar, acolo unde s-au ținut „mondialele” de atletism, a prins locul 2 de pe podium, devenind vicecampion al lumii, cu o săritură la 5,97 m.

Presa sportivă îl consideră deja mare favorit pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Proba de săritură cu prăjina este una dintre cele mai așteptate și urmărite din istoria olimpiadelor.