Primul lot, format din șase aeronave F-16 Fighting Falcon, va fi preluat de Forțele Aeriene Române.  MApN transmite că ceremonia de predare-primire a celor șase avioane F-16 Fighting Falcon de la Forțele Aeriene Portugheze va avea loc miercuri, 28 septembrie, la Baza Aeriană din Monte Real, în prezența primului ministru, António Costa, şi a ministrului apărării, José Alberto de Azeredo Lopes, din partea Portugaliei, şi a ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, din partea României.

Cele șase aeronave, modernizate în varianta  MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator  Gheorghe Mociorniță”, de la Fetești.

Achiziția a fost făcută în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013. Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României (prin Compania Naţională Romtehnica S.A.) şi cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013. Următorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfârșitul acestui an, iar ultimele vor intra în înzestrarea Armatei României în anul 2017.