Adevărul despre Elena din Troia

Adevărul despre Elena din Troia

Viasat History prezintă astăzi, de la ora 21.00, un documentar despre cea mai frumoasă femeie din lume, aşa cum e considerată de mitologia greacă.

Documentarul "Elena din Troia" (Marea Britanie, 2005) e realizat de cercetătoarea britanică Bettany Hughes, care porneşte într-o călătorie de la est la Marea Mediterană pentru a afla adevărul despre Elena din Troia şi a discerne realitatea de mit.

Hughes susţine că mai multe imagini mitice, atât din filmele hollywoodiene, cât şi picturile romantice, au prezentat-o pe Elena ca pe o zeiţă a sexului. Documentarul respinge această supoziţie şi încearcă să o descrie pe prinţesa pre-istorică în Epoca Bronzului din Grecia aşa cum a fost.

Poveste cu numeroase filme

Povestea celei mai frumoase femei din lume, cum este considerată Elena din Troia în mitologia greacă, a reprezentat o provocare pentru numeroşi regizori. Au fost până acum peste 15 ecranizări. Cele mai recente, având un impact puternic asupra publicului, au fost "Elena din Troia" (2003), regizată de John Kent Harrison, cu Sienna Guillory şi Matthew Marsden în rolurile principale, şi "Troia" (2004), regizată de Wolfgang Petersen, cu Diana Kruger, Orlando Bloom şi Brad Pitt (Achile) în rolurile principale.

Filmul, de dimensiunea unui lungmetraj, mai conţine unele dintre cele mai frumoase peisaje ale lumii antice, de la magnifica citadelă de la Micene, spectaculosul altar al Elenei din Sparta, până la arheologicul sit din Turcia modernă, care va fi întotdeauna legat de războiul purtat în numele Elenei: Troia.

Pasiune din studenţie

Bettany Hughes a început să cerceteze Lumea Antică după ce a obţinut o bursă de la Universitatea Oxford. Ea s-a dedicat acestei istorii şi a realizat numeroase lucrări, prelegeri şi seminarii pentru studenţi. În 2005 a scris cartea "Elena din Troia", aceasta fiind apreciată de critici şi public, iar în toamna acestui an a publicat "Socrate".

Ne puteți urmări și pe Google News