Organizaţia neguvernamentală desfăşura activităţi în Haiti din 1978 şi a trimis ajutoare după cutremurul devastator din 2010. În acelaşi timp, membri ai personalului Oxfam au recurs la serviciile unor prostituate şi, potrivit autorităţilor de la Port-au-Prince, "au lezat grav demnitatea poporului haitian", potrivit agerpres.ro.

Ministerul planificării din Haiti a arătat joi că suspendarea se justifică prin omisiunea gravă de a informa autorităţile la momentul comiterii faptelor – exploatare şi abuzuri sexuale, inclusiv cu participarea unor minori, potrivit precizărilor ministrului Aviol Fleurant.

Un oficial al Oxfam a recunoscut deja că a plătit prostituate din Haiti, iar alţi membri ai organizaţiei sunt acuzaţi de hărţuire sexuală şi intimidare. Un martor a declarat că a fost ameninţat fizic, iar o tânără a relatat ziarului britanic Times că a avut o relaţie cu fostul director din Haiti al Oxfam, Roland Van Hauwermeiren, când ea avea 16 ani, iar el 61. Săptămâna trecută, Van Hauwermeiren, citat de presa belgiană, a susţinut că nu este vinovat de organizarea de orgii cu prostituate tinere şi că a avut relaţii sexuale cu o femeie onorabilă, de vârstă matură, pe care nu a plătit-o în acest scop.