Evenimentul Zilei > International > Acuzaţii GRAVE. Militante FEMINISTE torurate cu ŞOCURI electrice şi LOVITURI de bici
Acuzaţii GRAVE. Militante FEMINISTE torurate cu ŞOCURI electrice şi LOVITURI de bici

Acuzaţii GRAVE. Militante FEMINISTE torurate cu ŞOCURI electrice şi LOVITURI de bici

Ziarul Le Monde scrie că 9 militante feministe arestate de Riyadh în urmă cu câteva luni, au fost torturate. Este pentru prima dată în istoria Arabiei Saudite, când deţinutele sunt supuse unor astfel de tratamente.

Între mai şi iulie, 13 militante feministe au fost arestate şi încarcerate. 4 dintre ele, cele mai în vârstă, au fost eliberate, 9 mai sunt după gratiile închisorii din Djedda.

Autorităţile saudite, care susţin că femeile sunt „spioane”, au fost torturate în puşcărie. Cele puţin una dintre ele ar fi fost şi victima unor hărţuiri sexuale. Amnesty International deţine mărturii în acest sens şi a şi emis un comunicat în care acuză regimului saudit.

„În primele luni de detenţie ele au fost biciute şi supuse unor şocuri electrice. Una dintre ele ar fi fost şi victima unor comportamente deplasate cu caracter sexual” spune o sursă a lui Le Monde. Rezultatul este că în urma acestor torturi, una dintre prizoniere nu se mai putea ţine pe picioare, o alta avea convulsii şi mai multe dintre ele au încercat să se sinucidă. Actele de tortură s-au oprit începând cu lunile septembrie-octombrie dar tratamentele proaste au continuat. „Lumina este de exemplu aprinsă zi şi noapte în celule, climatizarea este dată la maxim” scrie Le Monde.

„Este ceva nemaivăzut. Până acum, femeile încarcerate în regat sufereau de nereguli privind procedurile – precum absenţa unui avocat, a medicamentelor sau a vizitelor. Niciodată însă nu auzisem de măsuri atât de agresive” spune una dintre surse.

Cele 9 prizoniere sunt reprezentative ale longevităţii mişcării feministe saudite. Unele sunt active de trei decenii, din anii 90, precum universitara Aziza al-Yussef, azi în vârstă de 60 de ani. Alte activiste, precum Lujain al-Hathlul, au sub 30 de ani.

Autorităţile saudite au refuzat pentru moment să reacţioneze la aceste acuzaţii, relatează RFI.