Eugenio Scalfari, în vârstă de 95 de ani, un intervievator papal, a spus că prietenul său de multă vreme, Papa Francisc, nu crede într-o doctrină cheie catolică potrivit căreia Iisus s-a întors fizic după răstignirea sa.

Deși aceste afirmații au fost contestate de Vatican și credincioși, acestea nu au fost complet respinse de Sfântul Scaun, considerând un răspuns ineficient la o întrebare eretică. Diaconul Nick Donnelly i-a spus conducătorului Bisericii: „Afirmațiile lui Scalfari despre credințele eretice ale lui Francisc sunt atât de șocante, iar tăcerea categorică a Papei atât de neînțeles, ne face să presupunem că aceasta este o relatare, o redarea corectă a conversațiilor lor”.

Potrivit lui Scalfari, Papa Francisc a spus: În noaptea aceea, în mormânt, bărbatul a dispărut și a ieșit din acea peșteră, sub forma unui spirit care a întâlnit apostolii, păstrând în același timp umbra persoanei, și apoi cu siguranță a dispărut”.

Matteo Bruni, directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, a declarat

„Așa cum a spus deja cu alte ocazii, cuvintele pe care Dr. Eugenio Scalfari le atribuie în ghilimele Sfântului Părinte în timpul discuțiilor nu le consideră relatări fidele, ci mai degrabă ca o interpretare liberă și personală a celor pe care le-a auzit”.

Învățătura catolică ortodoxă spune că Iisus a revenit în carne şi oase, așa cum demonstrează discipolul Toma atingându-i corpul. Papa a vorbit deja despre acest subiect și într-o Liturghie din 2016 unde a spus că Iisus a fost înviat în trupul și sufletul său, discreditând pretențiile lui Scalfari. Jurnalistul, ateu fiind, a recunoscut că nu și-a înregistrat interviurile, dar le-a notat mai târziu din memorie, titrează Daily Mail.

Joseph Kelly, redactor al Universului Catolic, a declarat: „Este absurd să sugerezi că Papa Francisc ar avea vreo îndoială cu privire la doctrina catolică fundamentală care afirmă că Hristos a înviat trupește din morți. „Chiar și în interpretarea cuvintelor sale oferite de Scalfari, Papa nu susține o asemenea afirmație. Bunul simț spune că ar trebui să căutăm ce spune Papa de fapt, nu ceea ce cineva susține că a spus. Afirmația lui Scalfari este o prostie senzaționalistă”.