Acţionarii "Proprietatea": încă un an de aşteptare

Acţionarii "Proprietatea": încă un an de aşteptare

Paşii pentru listarea pe Bursă a companiei-gigant sunt mici şi lenţi: administratorul va fi selectat abia la finele anului.

Românii care au fost deposedaţi abuziv de regimul comunist şi care aşteaptă ca statul să le returneze valoarea proprietăţilor mai au de aşteptat aproximativ un an până să primească mult visatele acţiuni. Fondul Proprietatea, soluţia găsită de autorităţi la sfârşitul anului 2005, va fi listat, în cel mai bun caz, în prima jumătate a anului viitor, potrivit conducerii actuale. Însă istoria ultimilor ani a arătat că toate termenele de listare anunţate până acum au fost mereu amânate.

Următorul pas important pe care actuala conducere îl pregăteşte este selectarea administratorului care va avea rolul important să gestioneze activele Fondului, compuse din participaţii la 88 de companii şi lichidităţi, în valoare de circa 4 miliarde de euro.   Administrator în decembrie Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că administratorul societăţii va fi selectat în noiembrie sau decembrie, prin licitaţie sau dialog competitiv. Până în acest moment însă, caietul de sarcini nu a fost încă elaborat. Documentul care va creiona portretul viitorului manager al Fondului va fi gata în cursul acestei luni, după care va fi aprobat de guvern, iar firmele interesate care vor respecta cerinţele îşi vor putea depune ofertele, a precizat reprezentantul Fondului. 28 de companii, printre care multe nume grele, au depus, până vinerea trecută, scrisori de intenţie privind administrarea Fondului Proprietatea.

Statul, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al Fondului. Acţionarii persoane fizice sunt în număr de 1.891 şi deţin împreună 19,5% din acţiuni.

Foştii proprietari mai au o soluţie în afară de aşteptarea listării pe Bursă, când îşi vor putea transforma acţiunile în bani. Ei pot depune dosarul la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru a primi despăgubiri în numerar, însă nu mai mult de 500.000 de lei. În primul semestru, Fondul Proprietatea a avut un profit de 319 milioane de lei, din venituri de 337 de milioane de lei, potrivit rezultatelor preliminare.

DECLARAŢIE DE AVERE Dana Lulache a câştigat ca adjunct 5.500 de euro lunar Funcţia de director adjunct la Fondul Proprietatea i-a adus Danei Lulache, care între timp a devenit director general, anul trecut, un venit de aproape 220.800 de lei. Altfel spus, ea a încasat în 2007 un salariu lunar de aproximativ 5.500 de euro, potrivit declaraţiei sale de avere, postată ieri pe site-ul Fondului Proprietatea. Astfel, Dana Lulache are o casă şi două apartamente în Bucureşti, dintre care unul a fost cumpărat anul acesta. Bijuteriile din aur, argint şi cu pietre preţioase pe care le-a dobândit între anii 1998-2006 valorează, conform estimărilor directorului Fondului, 80.000 de euro. Ceasurile au fost evaluate la 75.000 de euro, iar tablourile la aproximativ 50.000 de euro. Într-un cont la BCR, Daniela Lulache are 80.970 de lei. Ea deţine părţi sociale în opt companii.

Ne puteți urmări și pe Google News