Evenimentul Zilei > EVZ Special > Acord secret cu Beijingul. Iranul, noua colonie a Chinei?
Acord secret cu Beijingul. Iranul, noua colonie a Chinei?

Acord secret cu Beijingul. Iranul, noua colonie a Chinei?

China va avea puteri depline asupra insulelor iraniene, va furniza petrol iranian la un preț de chilipir și își va crește prezența și influența în aproape toate sectoarele industriei iraniene.

Acordul este în totalitate în beneficiul Chinei. 400 de miliarde de dolari care vor fi investiți pe parcursul a 25 de ani reprezintă o sumă mică pentru a doua cea mai mare economie din lume.

China va avea puteri depline asupra insulelor iraniene; va furniza petrol iranian la un preț de chilipir și va crește prezența și influența sa în aproape toate sectoarele industriei iraniene, începând cu telecomunicațiile, energia, porturile, căile ferate și serviciile bancare.

China este, de asemenea, cel mai mare importator mondial de petrol.

Unii politicieni iranieni și mass-media de stat au fost critici în legătură cu acordul. Ziarul Arman-e Melli , de exemplu, a îndrăznit să titreze: „Iranul nu este Kenya sau Sri Lanka (să fie colonizat de China)”.

De îndată ce au ajuns la putere în 1979, mullahii iranieni au prezentat cu mândrie sloganul: „Nici Est, nici Vest”. Regimul iranian și-a afișat astfel independența față de puterile occidentale și din est.

Cu toate acestea, un acord secret semnat recent cu China pare să ofere Beijingului un control semnificativ asupra Iranului. Acest acord secret pe durata a 25 de ani are toate caracteristicile unui contract colonial deoarece acordă Chinei drepturi semnificative asupra resurselor națiunii iraniene.

Scurgeri de informații au dezvăluit că Beijingul va investi aproape 400 de miliarde de dolari în industriile iraniene de petrol, gaze și petrochimie.

În schimb, China va avea prioritate asupra oricărui nou proiect iranian legat de aceste sectoare. Un rabat de 12% va fi acordat, de asemenea, Chinei la achizițiile sale de hidrocarburi.

Beijingul va avea posibilitatea de a-și eșalona plățile pe doi ani și va putea plăti în monedă la alegere. Unii au calculat că, în total, China va beneficia o reducere totală de aproape 32%.

Acest acord secret are și o dimensiune militară: China va implementa 5.000 de membri ai forțelor sale de securitate pe pământ iranian, o concesie fără precedent în istoria Republicii Islamice.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE