Pentru completarea stocului de urgență, Administrațiile Bazinale din cele două județe au „fentat” legea achizițiilor publice și, deși era vorba despre o achiziție totală de 400.000 de euro, au achiziționat fiecare produs separat și, cum prețul nu depășea 15.000 de euro, au organizat o selecție de oferte, câștigată de două firme din București. 
Potrivit unor angajați ai Direcției Apelor Someș-Tisa, scandalul a pornit în momentul în care o parte dintre membrii comisiei de selecție de oferte au refuzat să semneze procesele verbale de recepție a produselor achiziționate.
Motivul: prețurile finale practicate de cele două firme selectate erau mult mai mari decât în momentul semnării contractului. Cu toate acestea, procesele verbale au fost semnate până la urmă, iar produsele respective au intrat pe stocul Administrațiilor Bazinale.
156 de lei pentru o tigaie
Reporterii EVZ au intrat în posesia listei care cuprinde 31 de produse și a comparat prețurile practicate de cele două firme cu cele existente pe piață în prezent.
Spre exemplu, un colac de salvare standard, omologat de Comisia Europeană, care putea fi cumpărat la prețul de 156 de lei a fost cumpărat de Direcția Apelor Someș-Tisa la prețul de 1.180 lei. Pentru o furculiță s-a plătit 11 lei fără TVA, cuțit – 14 lei, felinar – 78 de lei, polonic – 26 de lei, tigaie – 156 lei, iar un ibric cu 57 de lei.
Aceleași produse pot fi cumpărate din supermarketuri la prețuri de câteva ori mai mici. Spre exemplu, un set complet cu lingură, furculiță și cuțit este comercializat la prețul de 6,47 lei. La bucată, cea mai scumpă piesă de tacâm se vinde cu șase lei. O tigaie din teflon, marca Tefal, costă între 62 și 73 de lei, iar un ibric ajunge la 12 lei.
Selecție de oferte
Potrivit unor surse din cadrul Direcției Apelor Someș-Tisa, Mircea Titu ar fi fost demis, acum trei săptămâni, tocmai din cauza acestor achiziții, catalogate de reprezentanții Administrației Naționale Apele Române drept „nefondate”.
În schimb, răspunsul oficial primit de la „Apele Române” nu face niciun fel de referire la demiterea fostului director. „În programul anual al achizțiilor publice aprobat s-au achiziționat produse specifice stocului de apărare și pentru protecția muncii. Pentru fiecare din aceste coduri CPV (produse – n.r.) nu a fost depășită valoare de 15.000 de euro, pentru procedura de achiziție directă”, arată David Csaba, directorul general al Administrației Naționale Apele Române, adăugând că valoarea tuturor achizițiilor a fost de 1,5 milioane de lei, adică aproape 400.000 de euro.
La rândul lui, fostul director al Administrației Bazinale Cluj, Mircea Itu, a declarat faptul că nu a fost nimic suspect în legătură cu achiziția de produse pentru stocul de situații de urgență.
„A fost o selecție de oferte și nu a fost nimic suspect sau necurat. Eu nu am făcut parte din comisia de oferte, dar vă pot spune că totul a fost corect. Întrebați la colegii mei pentru mai multe amănunte pentru că eu nu am nicio implicare”, susține Mircea Itu.
Asta în condițiile în care membrii comisiei de selecție a ofertelor au fost numiți printr-un ordin semnat de Mircea Itu, iar fiecare factură emisă de cele două firme poartă ștampila „bun de plată” și semnătura fostului director.
Firme cu același sediu
Pe de altă parte, cele două firme în urma selecției de oferte au sediul în același apartament, situat în zona Gării de Nord din București. Ditsdri Company SRL și Arsis Tub Invest SRL au ca și acționari persoane fizice dintr-un sat din județul Galați, care însă nu au putut fi contactați.
Un alt amănunt interesant se referă la faptul că amândouă firme au fost înființate cu puțin timp înainte de selecția de oferte organizată de cele două administrații bazinale din Cluj și Mureș. Arsis Tub Invest SRL și Ditsdri Company SRL au fost înființate în aceeași zi, pe data de 1 iunie 2009.
Citiți aici lista achizițiilor făcute de Direcția Apelor Someș-Tisa.