Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița s-au sesizat în urma plângerii unui cconsătean de-a edilului, apoi cazul a ajuns la DNA.

Mai întâi, Ion Lala ar fi achiziționat pentru Primăria Lapuşnicu Mare un tractor marca Fiat Agri cu utilajele aferente, pe care le-a predat unei rude. Neamul primarului  a început să presteze diverse lucrări în comună cu utiolajul primăriei, și mai mult, încasa diverse sume pentru serviciile prestate.  

Fostul primar Lala a mai fost acuzat și că folosește în scop personal mașina Primăriei, o Skoda Octavia.

O altă ilegalitate este că după finalizarea racordării localității la rețeaua de apă, a pus doi angajați ai Primăriei să efectueze lucrări de racordare a locuințelor cetățenilor la acea rețea de apă, pentru care aceștia încasau diferite sume de bani, transmite expresdebanat.ro.

După ce au început urmărirea penala împotriva lui Lala, denunțurile s-au ținut lanț. Se pare că Ion Lala ar fi acordat și contracte ”pe prietenie” mai multor societăți comerciale, procurorii găsind mai multe atribuiri directe care, cred ei, ar fi fost făcute fără respectarea legii, de regulă achizițiile fiind fragmentate, pentru a nu se ajunge pe SEAP.

Procurorii DNA, care au preluat cazul au stabilit că e vorba de 8 acte material de abuz în serviciu, iar după extinderea cercetărilor, au mai fost identificate și alte acte materiale.

A fost martor în dosarul de corupție al lui Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni, dosar care l-a făcut celebru pentru expresia „Tata Bunu” pe care i-o adresa lui Ghiorghioni.

În urmă cu exact un an, în plină anchetă a procurorilor, Lala și-a dat demnisia din funcția de primar. „Vă mărturisesc cu sinceritate că am luat această hotărâre ca urmare a stării mele de sănătate. În ultima perioadă am avut probleme cardiace și o stare permanentă de stres. Am înțeles că cele mai importante lucruri în viață sunt sănătatea și mai ales liniștea sufletească și cea din sânul familiei. De-a lungul celor 4 mandate încheiate am încercat să realizez o serie de obiective, pe unele am reușit să le finalizez, iar parte din proiectele mele îmi doresc să fie continuate cu succes de cei care vor prelua destinele administrației din Lăpușnicu Mare”, a precizat Ion Lala, la momentul respective. Acela era al cincilea mandate de primar al comunei.

Cu o săprămână înainte, autoturismul personal al acestuia, un Porsche Cayenne de 100.000 de euro, înmatriculat cu nr  B333DGA a ars, Ion Lala bănuind că mașina i-a fost incendiată cu bună știință, de cei care  au rut să îi transmit un ”mesaj”.