MOMENT STUPEFIANT pe scena Naţionalului ieşean: un profesor A OPRIT PIESA pentru că replicile erau "porcoase"

MOMENT STUPEFIANT pe scena Naţionalului ieşean: un profesor A OPRIT PIESA pentru că replicile erau "porcoase"

Un profesor ieşean a urcat pe scena Teatrului Naţional şi şi-a invitat elevii să părăsescă sala. Actorii şi ceilalţi spectatori au privit uluiţi cum elevii se chinuiau sa iasă din rânduri, deranjând toată sala.

Spectatorii piesei de teatru "Nirvana", pusă în scenă sâmbătă seară la Teatrul Naţional din Iaşi au avut parte de un show la care nimeni nu se aştepta. Deranjat de limbajul murdar folosit de actori, profesorul Sorin Sitea, venit la teatru împreună cu un grup de elevi, a urcat pe scenă, a pus mâna pe un microfon şi şi-a invitat elevii să părăsească sala. Actorii şi spectatorii au privit uluiţi timp de un sfert de oră cum copiii să chinuiau să iasă printre scaune.     Actorul Doru Aftanasiu: "Îmi venea să-l bat" "Să-mi trag una dacă am ştiut cum să reacţionez. Să-i zic în gura mare ce cred despre un individ care distruge o reprezentaţie? Cadrul didactic din mine îmi şoptea că asta nu se face de faţă cu elevii. Să-i trag una? Păi ce, pricepe dacă-l bat? Am ales să râd. Pe bune! Cel mai bine e să-ţi păstrezi simţul umorului când vezi un dobitoc. E drept, nu era un râs jovial, amuzat, ci mai degrabă un râs nervos, dar deloc crispat. Am privit cam un sfert de ceas cum se moşmondeau <copiii> [ia de la Colegiul Naţional "M. Eminescu" să iasă din sală, am băgat şi o ţigară, i-am zis fraierului din rolul principal să stea naibii calm (nu ştiu de ce i-am zis asta, că nici el - din câte observasem - nu prea ştia cum să reacţioneze), apoi am continuat spectacolul de unde rămăsesem. Cool, nu?", povesteşte într-un mesaj fără perdea, postat pe Facebook,  actorul Doru Aftanasiu.   

Profesorul a urcat pe scenă şi a oprit spectacolul Profesorul de istorie Sorin Sitea, de la unul dintre cele mai bune licee din Iaşi, venise să vizioneze spectacolul în cadrul proiectului "Valori culturale româneşti". După câteva minute, s-a ridicat de pe scaun, a urcat pe scenă, a acuzat actorii că folosesc un limbaj vulgar care nu poate fi auzit de urechile unor copii şi i-a invitat pe aceştia să părăsească sala. Nimeni nu a ştiut cum să reacţioneze pe moment, piesa a fost reluată după un sfert de oră, timp în care elevii s-au chinuit să iasă din sală.  "Gagiul, fără nici o greaţă în el, s-a urcat pe scenă şi a întrerupt spectacolul. Într-o pronunţie literară destul de forţată, a zis ceva de genul: Ă... deci (!) îmi cer scuze, dar sunt nevoit să intervin, eu nu am fost informat de natura interpretării acestui spectacol, dar aceşti copii nu pot asista la aşa ceva", povesteşte revoltat Doru Aftanasiu. 

"La cât o văd elevii pe Zăvoranca şi toată sleahta de piţipoance..." Actorul cataloghează gestul profesorului ca fiind lipsit de bun simţ şi ipocrit, în condiţiile în care elevii de liceu nu sunt străini de cuvinte obscene şi înjurături. "Nu contează că, dincolo de vreo două de-astea mai piperate, spectacolul ăla chiar avea un mesaj şi elefanţii din sală chiar au de câştigat văzându-l, nu contează nici măcar faptul că puştii ăştia văd o grămadă de filme în care Al Pacino, Robert de Niro, Brad Pitt, Di Caprio etc. au momente când înjură de mama focului. Nu contează nici că aud sudălmi neaoşe în filmele româneşti (în marea lor majoritate considerate filme de artă). Nu contează că o văd la TV pe vulgara şi dizgraţioasa Zăvoranca şi toată şleahta de piţipoance, cu muflonii aferenţi. Important este ca elevul să simuleze decenţa. Nu-i nevoie chiar s-o aibă. Da, dacă i-ar fi lăsat să vadă spectacolul până la capăt, pun mâna în foc că puştii aia ar fi iesit din sală mai bogaţi sufleteşte si ar fi fost chiar mai atenţi la felul în care se exprimă", mai spune în mesajul postat pe Facebook actorul Doru Aftanasiu.  

Ne puteți urmări și pe Google News