Evenimentul Zilei > Monden > A murit maestrul lui Salman Khan. Dilip Kumar, cel mai bun actor indian din istorie
A murit maestrul lui Salman Khan. Dilip Kumar, cel mai bun actor indian din istorie

A murit maestrul lui Salman Khan. Dilip Kumar, cel mai bun actor indian din istorie

Salman Khan este în doliu după ce idolul său şi totodată legendarul actor indian Dilip Kumar a murit miercuri la 98 de ani, lăsând în urma lui un gol imens la Bollywood.

Despre Dilip Kumar se ştie că a făcut parte din „generaţia de aur” a cinematografiei din India. El a fost unul dintre cei de la care Salman Khan, o altă figură-cheie la Bollywwod, a avut multe de învăţat.

Într-un mesaj pe o reţea de socializare, iubitul Iuliei Vântur a scris: „Cel mai bun actor indian văzut vreodată şi care va fi văzut vreodată.#RIP #DilipSaab.” O dovadă de respect care spune totul despre sentimentele pe care le-a avut Khan pentru Dilip.

Salman Khan şi Dilip Kumar

„Cu inima încărcată de tristețe, vă anunț că dragul nostru Dilip Kumar s-a stins în urmă cu puțin timp”, a scris Faisal Farooqui, un prieten de familie. Mesajul a fost postat pe contul oficial de Twitter al actorului.

Dilip s-a luptat cu destinul şi a câştigat

Poate că Dilip Kumar a fost atât de apreciat la Bollywood şi pentru că viaţa lui a semănat cu un film indian care stâneşte lacrimile tuturor. Născut în Peshawar, un oraș situat în nordul Pakistanului, el a fost mai întât vânzător de fructe.

Simţind chemarea pentru marile ecrane, el s-a lovit de opoziţia familiei când a dezvăluit că vrea să devină actor. Ulterior, a reușit să înfrângă eșecurile inițiale și dezaprobarea familiei. Criticii de film din India n-au avut niciun reproş la adresa marelui actor şi chiar l-au numit „regele tragediei”.

Aici s-a ajuns datorită seriozităţii naturale pe care o poseda Dilip şi care l-a ajutat să apară în aproximativ 60 de filme în 50 de ani de carieră. Talentul său a fost remarcat la un moment dat şi în afara ţării, dar în cele din urmă el a rămas doar al indienilor.

Dilip Kumar

Putea trece de la Bollywood la Hollywood

Şansa unei cariere internaționale a fost ratată când a refuzat oferta regizorului David Lean de a juca rolul șerifului Ali în celebrul film „Lawrence al Arabiei”. Actorului Omar Sharif a fost cel care a profitat până la urmă.

Dintre toate filmele, Kumar va rămâne în memoria poporului său pentru rolul din filmul Mughal-e-Azam. Această producţie bollywoodiană reprezintă unul dintre cele mai mari succese cinematografice indiene din toate timpurile.

Conform indianexpress.com, filmul este construit în jurul unei poveşti de iubire între un prinț și o sclavă de la curtea imperială. O iubire imposibilă…