Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit Alice Coachman Davis, prima campioană olimpică de culoare. Sportiva avea 90 de ani | GALERIE FOTO
A murit Alice Coachman Davis, prima campioană olimpică de culoare. Sportiva avea 90 de ani | GALERIE FOTO

A murit Alice Coachman Davis, prima campioană olimpică de culoare. Sportiva avea 90 de ani | GALERIE FOTO

Atleta americană Alice Coachman Davis, care în anul 1948 a devenit prima sportivă de culoare care a devenit campioană olimpică, a decedat luni, la vârsta de 90 de ani.

Sportiva născută la 9 noiembrie 1923, specialistă la săritura în înălţime, a murit în Albeny, Georgia, la trei luni de când a suferit un atac cerebral, relatează BBC.

La începutul carierei sale, Davis a fost una din multele victime ale discriminării rasiale şi nu a beneficiat de condiţii pentru a se antrena. Primul ei titlu naţional l-a obţinut la vârsta de 16 ani şi, de-a lungul activităţii sale, a câştigat nu mai puţin de 25 de titluri.

În anul 1948, la Jocurile Olimpice de Vară desfăşurate în Londra, Davis a devenit prima sportivă de culoare care a cucerit un titlu olimpic, la proba de săritură în înălţime. La scurt timp de la câştigarea medaliei de aur, sportiva s-a retras din activitate. Avea 25 de ani.

Potrivit 11alive.com, Davis a încheiat un contract cu compania Coca Cola, în anul 1952, devenind prima femeie afro-americană care a încheiat o înţelegere cu o mare companie. De asemenea, atleta a creat o fundaţie, intitulată Alice Coachman Track and Field Foundation, cu scopul de a sprijinii tinerii atleţi.

În anul 1996, la Jocurile Olimpice de Vară desfăşurate în Atlanta, Alice Coachman Davis a fost recunsocută drept unul dintre cei mai mari campioni olimpici din istorie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News