Evenimentul Zilei > Social > A mai murit o mare actriţă a României. Un rol istoric a fost cel care a consacrat-o
A mai murit o mare actriţă a României. Un rol istoric a fost cel care a consacrat-o

A mai murit o mare actriţă a României. Un rol istoric a fost cel care a consacrat-o

Actrița Teatrului Odeon, Olga Bucătaru, s-a decedat vineri, 10 aprilie, la Spitalul Elias din București, în urma unui stop cardio-respirator.

Anunțul trist a fost lansat chiar de reprezentanţii instituției tratrale: „Teatrul Odeon este alături de familia îndoliată și va păstra vie amintirea rolurilor interpretate pe scenă și pe marele ecran.”

Cea care a absolvit în 1965 Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția Actorie, la clasa prof. George Dem Loghin, a debutat mai târziu a debutat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț.

În Moldova, actriţa a profesat până în anul 1973, iar după o scurtă experienţă la Teatrul de Stat din Satu Mare (1969-1970), în 1974 devine membră a trupei Teatrului Odeon.

A avut numeroase colaborări cu regizori importanți, printre care merită amintite cdele cu Dinu Cernescu („…ESCU”, de Tudor Mușatescu – 1972), Sanda Manu („Să nu-ți faci prăvălie cu scară”, de Eugen Barbu – 1985), Alexa Visarion („Astă seară se joacă fără piesă”, de Luigi Pirandello – 1988) sau Cătălina Buzoianu („Întâlnire în pădure”, de Ofelia Strahl – 1992).

De asemenea, Olga Bucătaru a interpretat rolul principal în „Patima roșie” de Mihail Sorbul, regia Cristian Hadgi-Culea – 1975, iar ultimul său rol pe scena Odeonului, a fost Mari în spectacolul „Veronika se pregătește să moară”, de Paulo Coelho, în lui regia Gelu Colceag.

În 1972 a debutat în filmul „Bariera”, scenariu Teodor Mazilu, regia Mircea Mureșan, dar a jucat şi în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu („Oglinda”), Mircea Daneliuc („Cursa2), Radu Mihăileanu („Trahir”), Constantin Vaeni („Buzduganul cu trei peceți”).

În 1998 a avut ultimul rol interpretat într-un film: „Trenul vieții”, în regia lui Radu Mihăileanu.

Unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale pentru cinefilii din România rămâne rolul Doamnei Stanca din „Buzduganul cu trei peceţi” (1976).

În rolul Doamnei Stanca

Olga Bucătaru a fost între 1995-2000 profesor asociat la Academia de Arte „Luceafărul” din București și începând cu anul 2001, în aceeași instituție, a fost lector universitar.

În anul 2002, marii actriţe i s-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler.

sursa foto: aarc.ro

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: