Norvegia, Irlanda şi Spania recunosc oficial statul Palestina. Reacția Israelului

Norvegia, Irlanda şi Spania recunosc oficial statul Palestina. Reacția Israelului Sursa foto: Pixabay

Norvegia, Irlanda și Spania sunt cele mai recente state care recunosc Palestina ca stat suveran și independent. „Astăzi, Irlanda, Norvegia şi Spania anunţă că recunoaştem statul Palestina", a declarat premierul irlandez Simon Harris, salutând o "zi istorică şi importantă pentru Irlanda şi pentru statul palestinian".

Norvegia, Irlanda și Spania recunosc Palestina ca stat independent

În replică, ministerul israelian de Externe a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care a avertizat Dublinul că „Recunoaşterea unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului" şi ale Hamas”. Tot miercuri, 22 mai, prim-ministrul iberic, Pedro Sanchez, a anunțat în fața Parlamentului de la Madrid că Spania va recunoaște oficial independența statului Palestina pe 28 mai.

Șeful executivului spaniol a reluat solicitările de încetare a focului în Gaza și totodată a avut un mesaj pentru omologul său israelian. Premierul Netanyahu încă închide ochii şi bombardează spitale, şcoli, case. Încă se foloseşte de foame, frig şi teroare pentru a pedepsi mai mult de un milion de băieţi şi fete nevinovaţi.

Iar lucrurile au mers atât de departe, încât procurorii de la Curtea Penală Internaţională au cerut săptămâna aceasta arestarea sa pentru crime de război", a reamintit premierul spaniol.

Ne puteți urmări și pe Google News
Pedro Sanchez recunoaște Palestina ca stat suveran independent

Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a suspendat atribuțiile publice. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Netanyahu pierde sprijinul aliaților Occidentali

Prim-ministrul spaniol este de părere că Netanyahu nu are niciun plan de pace pentru Palestina, în schimb produce atât de multă durere și distrugere încât o soluție pașnică între cele două state este departe de a se concretiza.

„Suntem obligaţi să facem tot ce putem: să trimitem ajutor umanitar, aşa cum facem; să ajutăm refugiaţii şi persoanele strămutate, aşa cum facem. Dar trebuie, de asemenea, să folosim toate resursele politice pe care le avem la dispoziţie pentru a spune clar şi răspicat că nu vom permite ca posibilitatea soluţiei celor două state să fie distrusă prin forţă, deoarece este singura soluţie justă şi durabilă la acest conflict teribil.

Şi de aceea doresc să vă informez că, după ce am discutat decizia cu cele două partide care alcătuiesc acest guvern de coaliţie progresistă - şi în conformitate cu sentimentele majorităţii poporului spaniol - cabinetul spaniol va aproba marţi, 28 mai, recunoaşterea statului palestinian", a anunţat Pedro Sanchez.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: platforma X

Recunoașterea statului Palestina ca țară suverană, o amenințare pentru Netanyahu

În replică, Israel a rechemat ambasadorii din Irlanda și Norvegia pentru consultări. Orice plan de recunoaștere a statului Palestina ca țară suverană și independentă este considerată de cabinetul Netanyahu o victorie pentru Hamas,

„Am dat instrucţiuni pentru rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda şi Norvegia pentru consultări, având în vedere deciziile acestor ţări de a recunoaşte un stat palestinian. Trimit un mesaj clar şi neechivoc Irlandei şi Norvegiei: Israelul nu va rămâne tăcut în faţa celor care îi subminează suveranitatea şi îi pun în pericol securitatea.

După ce organizaţia teroristă Hamas a comis cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace, după ce a comis crime sexuale odioase la care a asistat întreaga lume, aceste ţări au ales să recompenseze Hamas şi Iranul prin recunoaşterea unui stat palestinian", a scris Katz.