Evenimentul Zilei > Social > A fost anunțată apocalipsa pentru România. Poate fi stopat dezastrul ce se întrevede?
A fost anunțată apocalipsa pentru România. Poate fi stopat dezastrul ce se întrevede?

A fost anunțată apocalipsa pentru România. Poate fi stopat dezastrul ce se întrevede?

Într-un material publicat recent, jurnalistul și analistul politic de la The Economist, Tim Judah, autor al mai multor cărți despre Serbia și Kosovo, face o serie de pronosticuri demografice îngrijorătoare.

Expert pe regiunea Balcanilor, el susține că în următoarele decenii România va pierde 30% din populație. În ceea ce privește Croația, aceasta ar rămâne, până în 2050, cu 22% mai puțini locuitori. Va fi astfel o țară saracă de bătrâni, pe care nimeni nu va putea să îi ajute, afirmă Tim Juddah.

„Dacă poate fi o consolare, Croația nu e singura țară aflată în această situație gravă. Astăzi peste 20 de milioane de oameni, adică 4% din locuitorii UE, provin dintr-un alt stat membru, iar procentul continuă să crească. În următoarele câteva decenii Bulgaria va pierde cam 39% din populație, urmată de România cu 30% și Polonia cu 15%. Din afara UE, Bosnia și Herțegovina și Serbia vor pierde cam o treime din populație, iar Albania va pierde 18%”, potrivit hotnews.ro.

Tim Juddah mai explică că noul val de imigranți europeni în țări europene diferă de cele anterioare. Acum, este vorba de „exodul creierelor”, de oameni cu diplome universitare, cei care emigrează fiind calificați în munca pe care o fac, „de la temutul „instalator polonez” care a băgat spaima în Franța acum câțiva ani, până la electricieni, tehnicieni și diverși experți în IT”, conform hotnews.ro.