A doua decapitare a Protocolului de Stat

A doua decapitare a Protocolului de Stat

Adrian Dumitru, seful RAAPPS, a fost suspendat in urma unei dezvaluiri EVZ.

Dezvaluirile publicate ieri in "Evenimentul zilei" despre afacerile cu terenuri incheiate intre RAAPPS si doua firme controlate de un om de casa al PNL au produs o adevarata furtuna la guvern, la Secretariatul General al Guvernului (SGG) si la Protocolul de Stat.

Articolul EVZ s-a lasat si cu masuri transante: premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut demararea unui control la RAAPPS pentru verificarea informatiilor si l-a suspendat din functie pe Adrian Dumitru, seful institutiei.

Pe scurt, investigatia de presa arata ca afacerisul Razvan Petrovici, omul de casa al PNL, a pus mana cu ajutorul unor firme off-shore pe complexul Moara Vlasiei si pe un teren in Bulevardul Expozitiei, proprietati gestionate de RAAPPS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varianta juridica gasita pentru a se face transferul de proprietate de la stat catre Petrovici a fost asocierea in participatiune. Valoarea terenurilor vizate este uriasa, de 339 de milioane de euro.

Dreptul la replica

Reactiile oficiale la acuzatiile publicate de EVZ au venit prin Biroul de presa al primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu si prin cel al secretarului general al guvernului Radu Stroe.

Totusi,  incercand sa pareze dezvaluirile EVZ, cele doua institutii au emis un drept la replica, respectiv un comunicat, in care recunosc explicit informatiile facute publice ieri.

"Deciziile legate de gestionarea patrimoniului RAAPPS sau de atribuirea sau incheierea unor contracte ale RAAPPS nu se iau la nivel de prim-ministru. De asemenea, premierul nu are nicio implicatie in atribuirea sau incheierea contractelor perfectate de RAAPPS", se precizeaza in dreptul la replica al premierului.

Sec, Calin Popescu-Tariceanu se spala pe maini de deciziile paguboase pentru stat, luate de RAAPPS si aprobate de SGG, cu privire la asocierea in participatiune pentru complexul Moara Vlasiei si terenul din Bulevardul Expozitei. In articolul de ieri se preciza ca SGG, institutia care coordoneaza RAAPPS-ul, se afla in subordinea primului-ministru.

"Seful executivului a subliniat, in repetate randuri, ca toate contractele trebuie atribuite de institutiile publice prin proceduri transparente, in urma organizarii de licitatii publice si considera ca aceasta procedura trebuie respectata si de RAAPPS".

Bun, la teorie stam excelent. Intrebarea este: de ce nu a fost respectata aceasta  dorinta fierbinte a premierului?

Nici SGG-ul si nici guvernul nu au facut nimic in acest sens pana ieri. Din contra, Secretariatul General al Guvernului a aprobat notele de fundamentare pentru asocierea in participatiune cu doua firme controlate de niste off-shore-uri din Cipru.

Un comunicat "trasnit"

Pigmentat cu expresii de genul "afirmatii false", "informatii incorecte", "prezentate intr-un mod tendentios", dreptul la replica continua astfel:

"Primul-ministru a dat dispozitie Autoritatii de Control a Guvernului sa investigheze legalitatea procedurilor RAAPPS pentru incheierea contractelor de asociere pentru cele doua obiective (n.r. - complexul Moara Vlasiei si terenul din Bulevardul Expozitiei) si, in termen de doua saptamani, sa-i fie prezentat un raport".

Daca acuzatiile sunt "nefondate", de ce premierul a mai comandat ancheta? Daca n-a facut ancheta pana acum, de unde stie ca acuzatiile sunt "nefondate"? Premierul  a decis si suspendarea  sefului RAAPPS, Adrian Dumitru, pentru a nu "exista vreo suspiciune privind vicierea controlului". Si comunicatul SGG contine "lucruri trasnite". "Inca din 15 ianuarie 2007, printr-un ordin emis de ministrul delegat Radu Stroe, s-a dispus suspendarea procedurilor aflate in derulare referitoare la incheierea unor contracte pentru Complexul Moara Vlasiei si terenul din Bulevardul Expozitiei".

Coincidenta, 15 ianuarie este taman ziua in care reporterii EVZ cereau declaratii de la RAAPPS si de la Radu Stroe despre contracte. Stroe nu a raspuns insa la telefon. 

Recuperare

Elena Udrea, banii inapoi!

Departamentul de Control al Guvernului propune recuperarea celor 2,35 miliarde de lei vechi pe care Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) le-a platit cabinetului individual de avocatura Udrea Elena Gabriela pentru servicii de asistenta juridica. Aceasta este recomandarea formulata in raportul de control dat publicitatii ieri de ministrul delegat Cristian David.

Contracte incheiate arbitrar

Toate cele 23 de contracte de asistenta, consultanta si reprezentare juridica, in suma de 5,11 miliarde de lei vechi, au fost incheiate arbitrar de conducerea RAAPPS, se arata in concluziile raportului.

De vina, sustine Cristian David, sunt directorii care s-au perindat la conducerea institutiei, printre care Eugen Bejinariu (PSD) si Cristian Vlaicu (PD). Controlul nu a scos la iveala niciun act de coruptie, recunoaste David, contractele fiind legale. "Din pacate sau din fericire, nu sunt elemente de natura penala, dar oportunitatea incheierii acestor contracte nu a existat", a declarat ministrul.

La Elena, mai scump ca la Paris

Jumatate din banii pe care regia i-a dat pe avocati i-au revenit actualului secretar executiv al PD, Elena Udrea. Aceasta a incasat 2,35 miliarde de lei vechi - peste 55.000 de euro, in 12 contracte.

In cele mai multe dosare in care a fost angajata Udrea, nu s-a gasit dovada prestarii de catre cabinetul acesteia a serviciilor juridice pentru care conducerea regiei platea constiincioasa onorarii substantiale.

 Astfel, in septembrie 2004, avocatul Elena Udrea a fost angajat sa reprezinte regia intr-un litigiu cu societatea Transport Bucurestii Noi International.

Desi cauza a fost suspendata la doar o zi de la incheierea contractului, in decembrie 2004, Udrea a primit integral onorariul in valoare de 250 milioane de lei vechi.

Serviciile prestate de Udrea s-au dovedit chiar mai scumpe decat ale avocatilor straini platiti de regie: in litigiul dintre RAAPPS si Gan Accidents Franta, Udrea, desi nu s-a prezentat in vreo instanta - a incasat 11.500 de dolari, comparativ cu cele 3.800 de dolari platiti de regie unei firme de avocatura din Franta.

"Doamna Udrea a fost unul dintre beneficiarii "sistemului ticalosit"", a concluzionat David.

In replica, Elena Udrea sustine ca informatiile din raport sunt tendentioase si trunchiate. Fostul consilier prezidential sutine ca si-a aratat disponibilitatea de a se intoarce in cauzele aflate inca in desfasurare si pe care le-a abandonat in momentul numirii la Cotroceni.  (Ana Jitarita)

Licitatie

"Nasti-club", neatractiv

In aceasta dimineata, regia organizeaza licitatie publica cu strigare pentru vanzarea Hotelului Triumf din Bucuresti. Pretul de oferta este de 32,5 milioane de euro, fara TVA. 

Una dintre firmele lui Ion Tiriac se afla printre concurenti. Clubul Floreasca, scos de asemenea la vanzare, s-a dovedit deocamdata  neatractiv.