Evenimentul Zilei > Actualitate > Director la stat cu 2 milioane de lei în cont. BANI GHEAŢĂ, cât salariul lui pe 51 de ani! PLUS casă de 700 mp şi patru terenuri. UN CAZ CARE TE LASĂ MASCĂ
Director la stat cu 2 milioane de lei în cont. BANI GHEAŢĂ, cât salariul lui pe 51 de ani! PLUS casă de 700 mp şi patru terenuri. UN CAZ CARE TE LASĂ MASCĂ

Director la stat cu 2 milioane de lei în cont. BANI GHEAŢĂ, cât salariul lui pe 51 de ani! PLUS casă de 700 mp şi patru terenuri. UN CAZ CARE TE LASĂ MASCĂ

Toate investiţiile în reţeaua oraşului Sibiu au fost executate de două firme cu profituri de 70-80% din cifra de afaceri, milioane de lei. Ambele firme au fuzionat ulterior cu o societate deschisă, ai cărei acţionari nu pot fi identificaţi. Toate lucrările erau date de Ilie Grădinar, directorul SC Energie Termică, subordonată Primăriei Sibiu. Grădinar şi-a afişat averea după ce-a ieşit din viaţa publică, dând tuturor cu tifla.

Directorul sibian al unei firme de stat care, în ultimii ani, a înregistrat profituri anuale de câteva zeci de euro, are în conturi două milioane de lei, cash. Banii i-ar fi putut strânge din salariul său – singura sursă de venit declarată – dacă şi-ar fi pus deoparte fiecare leu din leafă timp de 51 de ani. Secretul averii, însă, stă în lucrările publice pe care directorul le-a încredinţat firmelor sale.
Lista averii şi-un ceas de 5.000 de euro la mână

„Succesul” financiar al lui Ilie Grădinar, directorul SC Energie Termică SA Sibiu, a devenit certitudine abia în această vară, când Agenţia Naţională de Integritate a făcut pentru prima dată publică declaraţia de avere a celui care, în ultimii 23 de ani, a lucrat doar în instituţii de stat.
Potrivit respectivului document datat mai 2012, Ilie Grădinar deţine pe lângă patru terenuri situate în municipiul Sibiu şi două case – una în Sibiu, de 150 de mp, şi una în Cisnădioara, de 691 de mp.  În două depozite bancare, Ilie Grădinar a mai numărat 1,94 de milioane de lei. La mână, directorul firmei de stat ce va fi închisă anul acesta poartă un ceas  în valoare de 5.000 de euro.
Datorii către morţi, case netrecute în declaraţie
Ilie Grădinar este directorul Energie Termică SA încă de la înfiinţarea societăţii, în 1998, an în care Consiliul local Sibiu a înfiinţat firma pentru a asigura căldura şi apa caldă în oraş. În declaraţia de interese mai este publicat faptul că deţine un sfert din firma Delta Construct SRL, societate care şi-a suspendat activitatea în aprilie anul acesta. Cifra de afaceri a societăţii nu a depăşit, în toată istoria ei, 750.000 de lei.
În declaraţia de avere a lui Ilie Grădinar mai apare şi o datorie scadentă anul viitor, una extrem de importantă: 500.000 de euro, către un anume Weiss. Cel mai probabil este vorba de Simha Weiss, cetăţean român, domiciliat în Israel, dar care a decedat în urmă cu un an.
În declaraţia de avere completată de Grădinar nu apare şi o casă imensă situată pe strada Constantin Noica, una din cele mai de lux zone din Sibiu, imobil despre care a devenit notoriu faptul că aparţine directorului de la Energie Termică. De câţiva ani, Grădinar vizitează în mod regulat casa pentru a monitoriza avansul reabilitărilor. Casa este evaluată de agenţii imobiliari la cel puţin 450.000 de euro.
„Am ieşit din viaţa publică”
Ilie Grădinar a refuzat orice dialog cu presa, chiar înainte de a afla măcar despre ce este vorba. „Cu mine nu mai aveţi ce vorbi. Eu am ieşit din viaţa publică”, a spus Ilie Grădinar, luându-şi „la revedere”. Prin „ieşirea din viaţa publică”, Ilie Grădinar face referire la iminenta închidere a SC Energie Termică SA, societate la care Consiliul Local Sibiu este unicul asociat. Societatea va fi închisă pe motiv că, începând cu 2003, în Sibiu a fost încurajată debranşarea de la sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic, proprietarii dotându-şi locuinţele cu centrale individuale.
„Norocul” lui Grădinar
Surse apropiate directorului SC Energie Termică SA spun că declaraţia de avere completată de acesta este departe de a reflecta adevărata dimensiune a averii acestuia. Avere construită în ultimii ani de pe urma contractelor de lucrări publice, contracte finanţate din bani publici. Practic, după ce majoritatea sibienilor s-au debranşat, Ilie Grădinar a „reorientat” obiectul de activitate al firmei către lucrări de infrastructură, în special reţele de apă şi canal. Asta deşi, în Sibiu, mai există o societate publică, deţinută de Consiliul local, al cărei obiect de activitate include şi execuţia unor astfel de lucrări – este vorba de SC Drumuri şi Prestări Construcţii SA.
Astfel, către SC Energie Termică SA, municipalitatea Sibiu a direcţionat direct contracte de lucrări ample: viabilizarea Zonei Industriale Vest sau a Cartierului Tineretului sunt doar două exemple de contracte în care au fost investite zeci de milioane de lei. Bani din care Ilie Grădinar „şi-a făcut partea”.
Reţeta firmelor-căpuşă
Contractele încredinţate direct de oraş firmei SC Energie Termică SA au fost subcontractate, ulterior, de directorul Ilie Grădinar către alte firme. Dintre acestea merită amintite nume precum Romserv SRL sau Romcontrol SRL, firme care au „muls” profitul de la SC Energie Termică SA.
Potrivit copiei unui document obţinut de Evenimentul Zilei, SC Romserv SRL a semnat în 2005 un contract în valoare de 1,09 milioane de lei, fără TVA, cu SC Energie Termică SA, condusă de Ilie Grădinar. Contractul avea  drept obiect reabilitarea şi modernizarea reţelelor de pe strada Măsarilor, din Sibiu.
Interesant la acest contract sunt nu numai persoanele care l-au semnat şi legăturile dintre aceste persoane, ci şi clauzele contractuale. Astfel, din suma totală facturată de Romserv către SC Energie Termică SA, prin contract era stabilită o cotă de 14% pentru cheltuieli indirecte.
Mai pe româneşte, cheltuielile indirecte într-un astfel de contract sunt pentru cei „care plimbă mapa”, adică bani obţinuţi pentru şefi. În general, contractele din construcţii sar foarte rar peste cinci procente cheltuieli indirecte. Peste această cotă, în contractul dintre Energie Termică şi SC Romserv SRL, este adăugată şi cota de profit, de 9 procente. Iar întregii sume îi mai sunt adăugate două procente pentru „organizare şantier”.
În aceleaşi condiţii contractuale, pe sume generoase, Energie Termică a semnat contracte şi cu SC Romserv SRL.
Profituri exorbitante
În condiţiile în care SC Energie Termică a încheiat ultimii ani financiari fie pe pierdere, fie cu profituri simbolice (962 de lei în 2010), firmele subcontractante au raportat rezultate uluitoare. În 2006, SC Romserv SRL a calculat la o cifră de afaceri de 5,4 milioane de lei, cu 19 angajaţi, un profit de 4,1 milioane de lei (76% din cifra de afaceri).
Situaţia se repetă şi  în cazul SC Romcontrol SRL: o cifră de afaceri de 6,1 milioane de lei şi un profit de peste 4,7 milioane de lei, obţinut din munca a 18 angajaţi.
Ambele firme, alături de multe altele care fac parte din „reţeaua căpuşelor” au fuzionat prin absorbţie, în ultimii ani, cu SC Universal Business SA. În prezent, acţionarii SC Universal Business SA nu mai pot fi aflaţi oficial. Firma a fost transformată într-o societate deschisă pe acţiuni, ale căror deţinători nu sunt raportaţi la Oficiul Registrului Comerţului.
Ca indiciu suplimentar, sediul social al SC Universal Business SA este într-o casă de pe strada Frezorilor, din Sibiu. Acolo unde îşi are sediul social şi singura societate la care Ilie Grădinar arată, în declaraţia de avere, că deţine părţi sociale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.