Cum putem integra micii în meniu, fără a renunța la un stil de viață sănătos: „Bucură-te de mici și stai departe de caloriile goale”
- Maria Miron
- 18 iunie 2022, 23:45
Nutriționistul Valentin Bunea explică modul în care putem consuma micii, un preparat extrem de apreciat de români, astfel încât să nu renunțăm la curele de slăbire sau să acumulăm kilograme în plus. Totul stă în ingrediente, spune nutriționistul Valentin Bunea, care explică și ce conțin micii, din punct de vedere nutrițional.
Micii pot fi un preparat sănătos dacă îl gătim corect și dacă nu facem exces, spun nutriționiștii. Valentin Bunea explică ce are în componență acest preparat și cum putem să-l consumăm fără să ne afecteze dieta.
Micii pot fi un aliment sănătos, atâta timp cât respectăm regulile nutriționale
„Orice rețetă este suma ingredientelor. Un preparat este sănătos dacă ingredientele sunt dense nutritiv și sunt preparate adecvat. Am găsit mai multe rețete care înglobează carne de oaie/porc și carne de vită alături de bicarbonat de sodiu, usturoi, boia, piper, cimbru, sare.
Așa că am făcut o simulare pentru 6 mici de 70 g fiecare. Practic pentru 400 g de mici, avem nevoie în medie cam de 200 g de carne de oaie și 300 g de carne de vită și mirodenii”, explică nutriționistul Valentin Bunea.
Ce au în componență cei șase mici
- 105 g de proteine complete
- 50 g de grăsime după prepararea termică
- 00,0 g carbohidrați
- 496 % Vitamina B12
- 310 % Zinc
- 196 % Vitamina B3
- 185 % Seleniu
- 131 % Fosfor
- 106 % Vitamina B6
- 60 % Fier și Vitamina B5
- 40 % Potasiu și Cupru
- 33 % Magneziu
Cum trebuie să mâncăm micii, pentru a nu acumula kilograme în plus
Îu urma procesului de preparare termică, grăsimea din mici scade, însă scade și cantitatea de vitamine rămase. Totuși, micii nu ne fac rău dacă alegem să-i consumăm fără pâine.
„Micii sunt perfecți dacă vrei să slăbești, să te menții și să fii sănătos. Problema: pâinea și berea. Așa că bucură-te de mici și să stai departe de caloriile goale din pâine și bere. Vestea bună este că fără pâine intră mai mulți mici deci mai multe minerale și vitamine”, spune nutriționistul Valentin Bunea, conform Antena 3.
Rețeta perfectă de mici, explicată pas cu pas
Micii sunt nelipsiți de pe grătarul românilor. Dacă nu doriți să îi cumpărați din comerț, îi puteți prepara acasă după proriiul gust. În mod normal, micii trebuie să conțină grăsime. Puteți folosi și carne slabă, dar trebuie să știți că nu vor fi la el de suculenți. Cei mai buni mici se fac din carne de porc amestecată cu vită sau din carne de porc amestecată cu oaie. Proporția este 50%-50%.
Pentru un gust extraordinar, carnea trebuie tocată proaspăt. Micii au nevoie de bicarbonat de sodiu pentru o textură perfectă. Un alt secret este supa de vită. Se adaugă în amestecul de carne și dă un gust deosebit. Din pasta de mici nu trebuie să lipsească condimentele, după gustul fiecăruia, însă sunt anumite ingredinte obligatorii.
Ingredientele necesare
- 500 g carne tocată de vită cu grăsime
- 500 g carne de porc grasă
- 180 ml de supă de vită
- 50 ml de bere
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de sare
- 2-3 căței de usturoi pastă
- 1 linguriță de cimbru uscat sau proaspăt
- 1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional)
- 1/2 linguriță de praf de coriandru (opțional)
- 1/4 linguriță de chimen măcinat (opțional)
- 1/4 linguriță de piper măcinat
- 1/2 linguriță de piper cayenne sau fulgi de ardei iute (opțional).
Modul de preparare
Carnea se toacă mărunt în mașina de tocat, iar dacă vreți o pastă fină puteți să o mai mărunțiți încă o dată la robotul de bucătorie. Apoi adăugați supa de vită și bicarbonatul și amestecați bine până când totul devine o pastă. Nu uitați la final să adăugați și condimentele.
Un at truc de care trebuie să țineți cont este acela că nu trebuie să gătiți micii imediat după ce ați preparat amestecul. Lăsați-l 2-4 ore la frigider să se odihnească și să acumuleze toate aromele. După ce carnea s-a odihnit 2-4 ore, ungeți-vă palmele cu ulei și modelați micii. Micii trebuie gătiți la foc mare și întorși de mai multe ori.
Dacă ați făcut prea multă pastă de mici, o puteți congela, dar doar pentru o perioadă de maximum trei luni. La frigider, amestecul de carne de mici se ține maximum 2-3 zile.