Micul românesc lovit din plin de inflație. Cât vă costă tradiționalul grătar de 1 mai. Avertisment, amenzile sunt uriașe

Micul românesc lovit din plin de inflație. Cât vă costă tradiționalul grătar de 1 mai. Avertisment, amenzile sunt uriașeSursa foto: Arhiva EVZ

Prețurile la carne au crescut cu o treime față de anul trecut, astfel că un singur mic costă patru lei. Fără chiflă și muștar, dacă îl cumpărați gata preparat. Și dacă faceți singur grătarul, o masă pentru patru persoane cu mici, bere și poate și o ceafă de porc depășește 100 de lei. Mare atenție însă și la regulile de picnic. Amenzile ajung și la 9000 de lei.

Tradiția la români spune că de 1 mai, micul și berea nu trebuie să lipsească de pe masă. Și cum vremea este destul de bună, cel mai mulți dintre români vor alege să iasă la un grătar de Ziua Muncii.

Micul tot mai scump

Însă și această plăcere a ajuns să fie destul de scumpă. Cea mai ieftină caserolă de zece mici este din carne congelată și costă 10 de lei. Micii din amestec de carne de porc și oaie sunt însă mult mai sumpi. O caserolă trece de 20 de lei. dacă vreți să vă faceți singuri micii, trebuie să știți că un kilogram de carne costă între 32 și 36 de lei. Dacă vreți să mai puneți pe grătar și o ceafă de porc atunci veți mai scoate din buzunare între 25 și 30 de lei pentru un kilogram de carne. Totul trebuie stropit cu bere. Un bax cu șase sticle de bere costă între 14 și 35 de lei în funcție de marcă și gusturile fiecăruia. Mai ieftină este berea la pet.

Dacă nu vreți să vă afumați la grătar, puteți cumpăra micii gata preparați. Un mic costă în medie 4 lei, iar pentru pâine și muștar mai adăugați un leu. Prețurile sunt cu o treime mai mari decât anul trecut. Dacă facem un calcul sumar vedem că o masă simplă pentru patru persoane depășește 100 de lei.

Amenzi foarte mari

Dacă mâncarea vi se pare scumpă aveți mare grijă unde faceți grătarul și mai ales nu aruncați aiurea gunoaiele. Riscați să rămâneți fără salariul pe 2-3 luni.

Aveți voie să ieșiși la picnic doar în locuri speciale amenjate. Dacă nu respectați această regulă riscați amenzi de până la 9.000 de lei. De asemenea, dacă aprindeți focul la marginea pădurii sau în locurile unde acest lucru este interzis puteți scoate din buzunare alți 5000 de lei.

Cei care nu strâng gunoaiele după grătar sau după activitățile în aer liber riscă și ei o amendă de până la 2.000 de lei. Legea nu se oprește aici. Cei care stau pe spațiile verzi pot fi și ei amendați cu o sumă cuprinsă între 900 și 2000 de lei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News