La înmormântarea Mădălinei Manole, melodiile au căutat să topească ceva din durerea strânsă şi au ţinut locul cuvintelor. Mii de oameni şi-au luat ieri rămas bun de la artistă cu aplauze şi flori, ca după un ultim concert.

După ce, în cursul dimineţii, sicriul s-a aflat la capela Bisericii "Sfânta Treime" din Ploieşti, la câteva sute de metri de casa părinţilor artistei, cortegiul a ajuns la Casa de Cultură a Sindicatelor din localitate.

Timp de câteva ore, în jur de 5.000 de persoane au aşteptat la rând, sub un soare puternic, să intre pentru a-şi ia rămas bun de la Mădălina Manole. Printre cei veniţi la catafalcul de la Casa de Cultură a Sindicatelor s-au numărat Ovidiu Comornic, Nico, Maria Dragomiroiu, George Nicolescu, dar şi oameni de rând, unii dintre ei sosiţi din alte judeţe.

Soţul Mădălinei: "Sunt încă puternic pentru copilul nostru"

Membrii familiei nu s-au desprins o clipă de lângă sicriu. Răpusă de durere, mama Mădălinei a avut nevoie de ajutorul medicilor în câteva rânduri. "E durerea prea mare pentru mine. De ce nu vorbeşti cu mine, iubirea mea?", spunea femeia, în timp ce săruta portretul Mădălinei de la capătul sicriului.

Camerele echipelor de televiziune au încercat să soarbă toată disperarea momentului în care femeia a strâns la piept tabloul. Imediat după aceea, membrii familiei au cerut presei, prin intermediul jandarmilor, să nu mai filmeze decât în exterior. Au revenit apoi şi au solicitat ca doar OTV să nu aibă acces în apropierea catafalcului. Reporterii acestei televiziuni au fost miercuri protagoniştii unui incident jenant: au încercat să smulgă o declaraţie de la soţul artistei, Mircea Petru, la doar câteva ore după moartea ei.

Ieri, bărbatul a încercat să se ţină tare până în ultima secundă. "Sunt încă puternic pentru copilul nostru. Are cineva acum grijă de el", a mărturisit soţul, care, în ciuda eforturilor, părea răpus de durere.

Reprezentanţii prefecturii au depus la catafalc o coroană de flori cu mesajul "Regrete eterne, Guvernul României" şi i-au înmânat tatălui artistei un mesaj de condoleanţe din partea premierului Emil Boc.

"Îmi exprim mâhnirea în faţa acestei drame care ne-a tulburat profund pe mulţi dintre noi şi care lasă atâta tristeţe în urmă. E greu de găsit cuvinte de mângâiere pentru cei care au iubit-o", se arată în mesajul semnat de Emil Boc şi înmânat tatălui cântăreţei.

Într-un colţ, apropiaţii îşi depănau ultimele amintiri alături de Mădălina: "Nici nu mai ieşea din casă de câteva săptămâni. Vorbeai cu ea şi se uita în altă parte. N-a făcut-o (sinuciderea – n.r.) conştientă", şoptea cineva. Pe lângă ei, în grupuri de câte 30, ploieştenii se perindau pentru a aprinde o lumânare. Îşi făceau apoi cruce şi plecau cu ochii în lacrimi.

Slujba a ţinut o jumătate de oră

Puţin după ora 17.00, cortegiul a pornit spre Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", în aplauzele mulţimii. În faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, un preot a ţinut un scurt serviciu religios, în prezenţa a 2.000 de oameni.

Aproximativ 40 de minute după aceea, sicriul a ajuns la biserică, unde doi preoţi au oficiat o slujbă, pe scările lăcaşului, susţinuţi de un cor. Ritualul s-a încheiat în jurul orei 18.15. În aplauzele care au urmat după ceremonia religioasă, sicriul a fost luat din curtea bisericii şi a fost dus la Cimitirul Bolovani din Ploieşti, unde Mădălina se va odihni pentru totdeauna.

"Sunt încă puternic pentru copilul nostru. Acum are cineva grijă de el.",
MIRCEA PETRU, soţul Mădălinei Manole

CIFRELE ARATĂ UITAREA

Piesele Mădălinei, prezenţe rare pe radio şi TV

Una dintre ipotezele formulate în ultimele zile a fost aceea potrivit căreia depresia solistei s-ar fi adâncit din cauza faptului că televiziunile şi posturile de radio nu-i mai difuzau piesele. Şi asta deşi artista lansase recent un album, intitulat "O9 Mădălina Manole". Stocurile cu CD-uri din magazine s-au epuizat brusc doar după ce s-a aflat de moartea sa.

În ceea ce priveşte televiziunile, piesele Mădălinei au fost difuzate de mai puţin de zece ori în primele trei luni ale anului. Astfel, potrivit informaţiilor oferite de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturilor de Autor, Antena 1 a dat de trei ori melodiile artistei – "Fată dragă" şi "Marea Dragoste" -, în cadrul emisiunilor "Să te prezint părinţilor", "Mărţişoare sub acoperire" şi "Neaţa cu Răzvan şi Dani".

O prezenţă asemănătoare a fost cea de la Pro TV: în martie, într-o ediţie "Happy Hour", s-au auzit melodiile: "Te-am văzut, mi-ai plăcut", "Ei şi ce" şi "A fost un dans". Emisiunea a fost reluată apoi integral la Pro TV Internaţional şi, parţial, la Pro Cinema. Tot în martie, cei care s-au uitat la emisiunea "Răi, da’ buni" de la Antena 2 au putut asculta "Marea dragoste". Televiziunea Euforia TV a inclus două gingle-uri din piesa "Fată dragă", într-o emisiune din luna februarie.

Singurul post de radio care a difuzat piesele Mădălinei Manole a fost Radio România. "Da, te iubesc" a fost dată de şapte ori în ianuarie, urmată de "Tu n-ai avut curaj" – de şase ori. În februarie au fost 39 de difuzări: au fost preferate "Fată dragă" şi "Tu n-ai avut curaj" (fiecare de câte şase ori). Luna următoare, "Marea dragoste" s-a auzit de 37 de ori.


FACTOR. Apropiaţii Mădălinei Manole au spus că nepăsarea faţă de muzica sa a contribuit, în ultima vreme, la durerea artistei
FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

TENTATIVĂ

A vrut să se sinucidă după "modelul Mădălina"

Un tânăr de 26 de ani din localitatea Podu Iloaiei a încercat să se sinucidă ieri dimineaţă şi a înghiţit mai multe substanţe toxice. Acesta a fost dus de urgenţă cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţe din Iaşi, unde le-a spus medicilor că şi-a dorit să fie mediatizat, la fel ca Mădălina Manole.

"Tânărul era în stare de conştienţă. A ingerat o substanţă toxică şi şi-a provocat mai multe plăgi prin tăiere. A fost preluat de o echipă de medici pentru depurarea toxicului şi tratarea leziunilor. În prezent starea acestuia este stabilă", a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Spitalului de Urgenţe din Iaşi.

Doctorul ieşean, care e implicat şi într-un program de tratare a celor care au avut tentive de sinucidere, mai spune că mediatizarea în repetatea rânduri a cazurilor poate fi "contagioasă": "Pacientul susţine că a recurs la acest gest pentru că şi-a dorit să fie vedetă.

Mediatizarea cazurilor şi prezentarea în amănunt a metodelor este unul dintre factorii recunoscuţi în creşterea incidenţei sinuciderilor".