Misiunea, care va dura sase luni, este una de "stabilitate si sprijin". "Batalionul a fost notificat pentru indeplinirea unei misiuni in teatrul de lupte de laa Zabul, in sud-estul Afganistanului", preci-zeaza comandantul.

Acum, cei 400 de luptatori trec printr-o perioada de pregatire pentru o misiune cu risc ridicat, program bazat pe "exercitii si teme specifice", sute de ore petrecute in poligon cu accent pe exercitii cu tematica – executarea de patrule, escorta, recunoastere si securizare. "Misiunea noastra va fi de tip paza. Ne pregatim sa avem o relatie de colaborare cu structurile care sunt deja acolo", spune colonelul Ionescu.

Militarii care pleaca in Afga-nistan s-au oferit voluntari. "Ne e si teama, dar nici nu stim prea bine ce e acolo. Om vedea si ne-om intoarce sanatosi", exprima speranta tuturor sergentul-major Marian Martinescu.

Comitet de sprijin pentru rude

Cei care pleaca intr-o astfel de misiune castiga peste 2.000 de dolari pe luna, plus salariul din tara pe care fiecare soldat decide cui il lasa. Sunt unii care au facut deja imprumuturi in contul banilor pe care ii vor lua – pentru construirea unor case, mai ales.

Anul trecut, 100 de cadre militare de la acelasi batalion s-au intors din Irak. Sotiile si parintii soldatilor au trait la intensitate maxima toate stirile venite din zona de razboi si s-au bucurat enorm cand toata lumea a venit teafara acasa.

Acum, asteptarea va fi mai usoara, promite comandantul, pentru ca se infiinteaza un comi-tet de sprijin pentru cei ramasi. Acest comitet va fi format din rude si cadre de la batalion. Lega-tura va fi mai stransa, comitetul dorindu-se a fi sursa autorizata de informare pentru toti.

Ofensiva de primavara

Aflat intr-o vizita in Afganis-tan, vicepresedintele american Dick Cheney si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste informatiile obtinute de serviciile secrete, potrivit carora talibanii si al-Qaida pregatesc o ofensiva contra fortelor NATO din aceasta tara.

De altfel, chiar si unii dintre liderii talibanilor au anuntat ca vor lansa atacuri de amploare contra "fortelor de ocupatie" indata ce se termina iarna.

In urma cu doua saptamani, mullahul Abdul Rahim, coman-dantul talibanilor din provincia Helmand, declara ca 8.000-10.000 de rebeli vor fi gata de atac de cum vine primavara.

Acestora li se adauga 200 de kamikaze care se vor sacrifica pentru "tara si religie". Anul tre-cut au avut loc circa 130 de aten-tate contra fortelor NATO si a autoritatilor afgane.