300 de insurgenti irakieni ucisi la Najaf

300 de insurgenti irakieni ucisi la Najaf

Trupe americane si irakiene au ucis aproximativ 300 de luptatori ai unui "cult apocaliptic musulman", in urma unei operatiuni sprijinite de tancuri, avioane si elicoptere de atac, in nordul orasului sfant siit Najaf.

Potrivit Ministerului irakian de Interne si celui al Apararii, victimele faceau parte dintr-un grup de 400-600 de insurgenti care planuiau un amplu atac asupra localitatii pentru ziua de marti, la apogeul sarbatorii religioase siite Ashura. Insurgentii urmareau sa preia controlul orasului si sa-i ucida pe principalii lideri religiosi siiti irakieni, in frunte cu marele ayatollah Ali al-Sistani.

Cel putin noua soldati irakieni si doi americani si-au pierdut viata in batalia care "s-a incheiat in proportie de 90%" in dimineata zilei de ieri, a precizat Ali Jraiwi, colonel al politiei din Najaf. El a adaugat ca fortele de coalitie au fost informate cu privire la iminenta unui atac al gruparii "Soldatii Raiului" si au actionat in consecinta.

Guvernatorul provinciei Najaf a apreciat ca atacatorii ajunsesera pana in livezile de la marginea orasului, unde incepusera sa se organizeze in vederea lansarii unui atac inca de luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Soldatii Raiului" confirma complotul Insurgentii capturati au confirmat ca voiau sa ucida elita clerului siit si sa atace si mormantul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed. Un elicopter militar american implicat in lupta s-a prabusit duminica dupa-amiaza, iar cei doi soldati aflati in el si-au pierdut viata. Peste un milion de pelerini s-au adunat ieri pentru ceremoniile Ashura in orasul Kerbala, intre Najaf si Bagdad.