Tancul nuclear gigantic putea trage cu proiectile nucleare ce ajungeau chiar şi la 570 de kg, cântărea 64 de tone şi avea unul dintre cele mai bune blindaje la acea vreme. Cu ajutorul calibrului de 406mm, monstrul metalic propulsa obuzele nucleare la o distanţa de aproape 26 de km. 2A3 Kondensator 2P avea o viteză maximă de doar 30 de km / h şi era ajutat de un motor de 39 de litri, cu 12 cilindri în V.

Replica tunului atomic a sovieticilor a venit după ce americanii construiseră în 1953 "Atomic Annie", care cântărea 85 de tone şi avea calibrul de 280mm. “Opera” vesticilor trăgea cu obuze nucleare denumite "Little Fella."

Ulterior, în 1957, sovieticii scoteau la paradă o versiune şi mai puternică decât 2A3 Kondensator 2P: 2B1 OKA, care putea expedia obuzele apocaliptice la o distanţă de 45 de km. Din fericire, bestiile nucleare pe şenile nu au fost folosite decât la teste. În 1960, liderul sovietic Nikita Sergheevici Hrușciov decidea întreruperea dezvoltării tancurilor nucleare. În prezent, două modele 2A3 Kondensator 2P pot fi admirate în centrul Moscovei, la Muzeul Central al Armatei şi la Muzeul Artileriei din St. Petersburg.

Surse foto: jalopnik.com, pinterest.com