Evenimentul Zilei > Economie > 2020: Țigările au înclinat balanța comercială în favoarea României cu 1 miliard de euro în 2020
2020: Țigările au înclinat balanța comercială în favoarea României  cu 1 miliard de euro în 2020

2020: Țigările au înclinat balanța comercială în favoarea României cu 1 miliard de euro în 2020

Produsele din tutun: cele mai exportate produse alimentare în 2020. Valoarea exporturilor de țigări o depășește pe cea a grâului sau porumbului.

– Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent. British American Tobacco, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

 Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro). Această diferență este cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă.

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.

„Aproape 60% din producția fabricii noastre din Ploiești este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice British American Tobacco.

 British American Tobacco contribuie anual la bugetul de stat cu circa 2 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

Despre British American Tobacco România

În România, British American Tobacco este unul dintre cei mai mari investitori, cu o contribuție anuală la bugetul de stat de circa 2 miliarde de euro sub forma accizelor și taxelor. Investiția totală în fabrica de la Ploiești a companiei a depășit pragul de 500 de milioane de euro. Compania angajează peste 3.000 de oameni și susține alte locuri de muncă prin lanțul său de furnizare și distribuție.