200 de medicamente noi pe listele de compensate

200 de medicamente noi pe listele de compensate

Pe noile liste se vor regăsi şi produse de ultimă generaţie, însă acestea vor fi date pacienţilor doar cu aprobări speciale.

Românii vor primi mai multe medicamente compensate, cel mai probabil din luna iulie. După trei ani de pauză, în care pe lista de medicamente compensate sau gratuite nu s-a adăugat nimic, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a venit cu o nouă listă, care are mai mult cu peste 200 de medicamente.

Cu noile schimbări, conducerea MSP anunţă şi intensificarea controalelor în rândul medicilor care dau reţete, pentru a nu se face abuz de prescrieri. Tot pentru evitarea abuzurilor, anumite medicamente au primit un număr de steluţe. Această gradaţie interzice medicilor să le prescrie pacienţilor medicamentele respective fără acordul unei comisii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Minimum două medicamente noi pentru fiecare boală

„Noua listă a avut ca scop creşterea accesului echitabil al pacienţilor la medicamente cu sau fără contribuţie personală“, a declarat ieri Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, în cadrul unei dezbateri publice privind o nouă listă de compensate, la care au participat şi producătorii de medicamente. Astfel, numărul medicamentelor generice care le sunt administrate pacienţilor în ambulatoriu în regim de compensare 90% a crescut de la 119 la 158.

„Fiecare grupă terapeutică (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos şi altele) a beneficiat de introducerea unor noi denumiri comerciale“, a precizat ministrul. Pe lista B, care cuprinde produse compensate 50%, s-au adăugat 58 de produse. Şi numărul medicamentelor gratuite va fi mai mare în viitor.

De medicamente gratuite beneficiază bolnavii cronic, cum sunt cei cu insuficienţă cardiacă, hepatită, ciroză, leucemie, glaucom, boli venerice, demenţă etc. Pentru fiecare afecţiune s-au introdus minimum două medicamente noi. „Noua listă e de apreciat. De trei ani nu au mai intrat noi molecule pe listă“, a comentat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Tratamente mai bune pentru hepatită, leucemie şi Parkinson

Printre noile denumiri comerciale internaţionale introduse pe listele de compensate se numără şi entecavir, unul dintre cele mai scumpe şi eficiente produse pentru tratarea hepatitei B. Şi bolnavii de leucemie au parte de patru noi produse, cum este palonosetronum, în timp ce în cazul celor care suferă de Parkinson s-au adăugat pe liste două produse noi, printre care rotigotinum.

RISC Listele ar putea fi amânate până la toamnă

Deşi noua listă le oferă pacienţilor o diversitate mai mare de medicamente compensate sau gratuite şi ar trebui să intre în vigoare la începutul lunii iulie, este posibil ca introducerea ei să fie amânată până la toamnă, apreciază conducerea MS. „Lista nu va intra în vigoare fără protocoalele terapeutice care le recomandă doctorilor ce medicament să prescrie în funcţie de boală, în ce cantităţi şi cât timp. Acesta este modul de lucru şi în străinătate“, a spus Eugen Nicolăescu. Astfel de protocoale se află în lucru de aproximativ doi ani la comisiile de specialitate din cadrul MS. „Dacă nu le termină, o să traducem protocoalele din străinătate şi îi punem pe membrii comisiilor să le semneze“, a comentat Eugen Nicolăescu.

Ne puteți urmări și pe Google News