Evenimentul Zilei > Social > 20 decembrie 1989: Timișoara se declară primul oraș eliberat de comunism
20 decembrie 1989: Timișoara se declară primul oraș eliberat de comunism

20 decembrie 1989: Timișoara se declară primul oraș eliberat de comunism

Revoluționarii bănățeni,care în urmă cu 28 de ani au declarat Timișoara primul oral eliberat de communism, au ajuns miercuri la București, pentru a depune coroane la troiţa crematoriului “Cenuşa”, unde au fost incinerate trupurile eroilor martiri, împușcați în orașul de pe Bega.

De la ora 12,00, la Timișoara, sună sirenele, pentru a maraca momentul în care Timişoara a devenit, în 20 decembrie 1989, primul oraş liber de comunism din România. Timișorenii sunt invitați apoi într-un pelerinaj pe la locurile istorice din oraș  în care au avut loc cele mai importante evenimente din 1989: Podul Decebal- CJT-Opera Naţională-Catedrala Mitropolitană-Piaţa Maria (Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989, Asociaţia “Victoria “ , Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989”). Iar seara, începând cu ora 20,00, formațiile Phoenix, Pro Musica și Vest Phoenix Cover vor pune în scenă concertul Rock pentru Revoluție, pe scena din Piața Victoriei.

Participanții la Revoluția din Decembrie 1898  își amintesc că pe 20 decembrie muncitorii din fabricile Timişoarei au ieşit masiv în stradă, la semnalul celor de lafabrica  Elba, aflaţi deja în grevă. Muncitorii au reușit să părăsească fabricile de pe toată suprafața orașului și veneau, în coloane, spre centru. Armata nu a mai tras în oameni, astfel că în centrul orașului s-au adunat peste 100.000 de manifestanţi. Liderii lor,  care le vorbeau  de la balconul Operei, au declarat Timişoara primul oraş liber de comunism.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: