13 partide din Chișinău au semnat Pactul „Pentru Europa”, asemănător celui de la Snagov, din 1994

13 partide din Chișinău au semnat Pactul „Pentru Europa”, asemănător celui de la Snagov, din 1994 sursa: moldpres

13 partide din Republica Moldova au semnat, azi, Pactul „Pentru Europa”, document similar celui de la Snagov, la care vor putea să se alăture și celelalte forțe politice care susțin integrarea europeană a țării noastre. Aderarea Republicii Moldova la UE este singura strategie națională, care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor, conform actului nominalizat.

Din partidele semnatare ale Pactului „Pentru Europa” fac parte Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Social-Democrat European, Partidul Național-Liberal, Partidul „Puterea oamenilor”, Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Platforma „Dreptate și Adevăr”, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Politic „Voința Poporului”, conform Moldpres.

13 partide din Chișinău au semnat Pactul „Pentru Europa”

„Având în vedere că exprimarea unității naționale privind subiectul integrării europene este un test de maturitate politică și civică pentru întreaga societate, conștienți de faptul că procesul de integrare europeană nu poate fi monopolizat și necesită eforturi conjugate a întregii societăți, conștienți că procesul de aderare la UE presupune un dialog continuu dintre opoziție și putere bazat pe respect reciproc, incluziune, transparență și responsabilitate, semnăm acest pact. 

Procesul de aderare la UE poate fi realizat numai printr-un efort comun de unitate națională, creată de voința comună a tuturor cetățenilor”, se arată în Pactul „Pentru Europa” al celor 13 partide din Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Artur Mija, secretarul general al PAS, formațiune de guvernământ, consideră că semnarea acestui document este un eveniment important, dar este mult mai importantă acțiunea, la modul practic, promovarea aderării europene. „Acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună, aici, acasă, în Moldova europeană”, a opinat Mija, citat de Moldpres.

Copreședintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu, a menționat că ziua de 26 mai va intra în istorie. „Această zi este una a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte și a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene”..

Expresia unității naționale

Președintele CUB, Igor Munteanu, a specificat că acest pact este expresia unității naționale. „Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare. Pactul este expresia unității naționale pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în Republica Moldova”.

Și președintele PSDE, Ion Sula, a menționat că evenimentul de astăzi va deveni parte a cărților de istorie. „13 partide politice semnează „Pactul pentru Europa” care este un document asemănător celui de la Snagov din 1994 când forțele politice au decis să-și unească energiile pentru a atinge obiectivul strategic aderarea la UE”, a spus Sula, potrivit Moldpres.