120.000 de slujbasi la stat trec la privat ca specialisti in birocratie

120.000 de slujbasi la stat trec la privat ca specialisti in birocratie

Reducerea cu 10% a angajatilor bugetari, o tema primita de la guvern de ministrul muncii Paul Pacuraru, se refera in primul rand la salariatii din administratia publica locala, si nu la educatie sau sanatate.

Aceasta masura, care va fi luata prin Legea bugetului, va pune aproximativ 120.000 de bugetari in dificila situatie de a-si cauta un nou loc de munca.

Specialistii in resurse umane insa ii asigura ca isi vor putea gasi cu usurinta un job la o firma privata, unde managerii se vor folosi de experienta lor birocratica.

Concret, ei vor putea ocupa pozitii care vor face legatura intre firma si autoritati. La noua slujba insa, fostii bugetari vor trebui sa treaca de un adevarat soc psihologic, cauzat de diferentele dintre sistemul de stat si cel privat.

Prea multi angajati in primarii

Potrivit ministrului muncii, cresterea numarului de angajati in administratia locala s-a facut necontrolat in ultimii ani. „Desi descentralizarea era atributul consiliilor locale, acestea au crescut organigramele nemasurat”, a precizat Paul Pacuraru, care spune ca guvernul cheltuieste in jur de 7 miliarde de euro pe an pentru plata personalului bugetar. La nivelul administratiei publice exista 1.373.000 de posturi, dintre care circa 1.200.000 sunt ocupate.

In vederea disponibilizarilor, in cazul administratiei centrale (ministere si agentii) reducerea se va face prin Legea bugetului. In administratia locala (prefecturi, primarii, consilii judetene si locale) se va face o evaluare.

Pacuraru a dat ca exemplu agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, unde, din cauza scaderii somajului, angajatii nu mai au multe atributii. Acest personal ar putea fi redistribuit catre casele de pensii.

Cine vrea serviciu gaseste!

Cei vizati de concedieri nu trebuie sa se ingrijoreze, mai ales ca, pe piata muncii din Romania, cererea este mai mare decat oferta (cel putin in orase).

„Cine va dori sa aiba serviciu il va gasi”, considera psihologul Marius Lumpan, business unit manager al companiei Barnett McCall Tech Recruitment.

Si asta, in ciuda faptului ca multe companii se feresc sa ia oameni din sistemul public pentru ca exista prejudecata ca sunt mai lenti si mai comozi. De altfel, sunt suficiente firme care prefera sa se foloseasca de experienta birocratica a fostilor functionari.

„Sunt si manageri de firme care recunosc importanta experientei intr-un sistem de stat, in special in domenii ca IT si constructii, unde trebuie implementate proiecte cu specific de administratie publica si unde este nevoie de oameni care stiu procedurile bugetare”, mai spune Marius Lumpan.

Sfaturi

 Vor trebui sa-si asume responsabilitati

Trecerea de la sistemul public la cel privat va fi insa un soc psihologic, cauzat, spune psihologul Alexandra Urseanu, account executive al HART Human Resource Consulting, de diferentele culturale: „Sistemul de stat confera acea siguranta a locului de munca, lucru care nu se intampla si in sistemul privat, care cere o mai mare responsabilitate”.

Si psihologul Marius Lumpan atentioneaza: „Intr-o firma, fostii bugetari nu vor avea incotro: vor trebui sa-si asume responsabilitati si sa ia decizii”. Impactul schimbarii poate fi dur si din cauza programului de lucru, mai ales daca angajatul a lucrat dupa un orar fix. „Socul se va resimti si la nivel informal, prin reducerea pauzelor si a activitatilor in interes personal in timpul orelor de lucru”, avertizeaza Alexandra Urseanu.

Ne puteți urmări și pe Google News