Evenimentul Zilei > Politica > Micii contrabandişti îşi apără drepturile în vamă
Micii contrabandişti îşi apără drepturile în vamă

Micii contrabandişti îşi apără drepturile în vamă

Traficul cu produse alimentare, ţigări şi alcool aduse din Serbia pe la Vama Porţile de Fier I a fost stopat cu o simplă aplicaţie electronică.

În jur de 50 de persoane au protestat, ieri după- amiază, în Vama Porţile de Fier I (judeţul Mehedinţi), nemulţumite că inspectorii vamali nu mai le permit, de la 17 ianuarie, să intre în ţară cu ţigări, alcool şi alimente din Serbia. Anual, în jur de 1.300 de români fac trafic, pe la acest punct de frontieră, cu diferite produse.
"Eu vreau să trecem zilnic"
"Ne lasă să trecem decât o singură dată la şapte zile cu astfel de produse. Noi ne luăm zahărul, ulei şi alte alimente din Serbia pentru că acolo este mai ieftin şi, neavând bani, neavând servicii, ne ducem acolo", a declarat unul dintre protestari.
Rodica Belea, un alt participant, susţine că este dreptul său de cetăţean român să treacă graniţa zi de zi cu produse alimentare din ţara vecină. "Eu vreau să trecem în fiecare zi, cum a fost până acum, e dreptul nostru", a declarat aceasta.
Nemulţumirile protestarilor vin după ce pe 17 ianuarie, în Vama Porţile de Fier I a fost implementată, dintr-un ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), o aplicaţie IT care permite autorităţilor vamale identificarea cazurilor de persoane care introduc în mod frecvent în ţară cantităţi semnificative de ţigări şi alcool.
Acum, o persoană poate aduce din Serbia două pachete cu ţigări şi un litru de alcool, dar numai o dată pe săptămână. "Aceşti cetăţeni încearcă să introducă frecvent cantităţi de produse accizabile, mă refer la ţigări şi alcool, peste limitele legale", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisar şef Valeriu Pera.
Amenzi pentru protestari
Majoritatea participanţilor la manifestaţia de la Porţile de Fier au fost sancţionaţi contravenţional pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, a mai precizat Pera.
Restricţiile vizează, pe lângă ţigări şi alcool, şi produsele ca zahăr, ulei, făină, dar şi produsele nealimentare cum ar fi detergentul.
Aproximativ 1.300 de persoane care se ocupă cu traficul cu ţigări sunt monitorizate de inspectorii din Vama de la Porţile de Fier I.