Spiritele s-au încins, din nou, duminică, după ce cu o seară înainte protestatarii au încercat să blocheze o clădire din centrul capitalei, iar violenţele nu au fost evitate nici de această dată.
Unul dintre opozanţii preşedin telui Viktor Ianukovici a descris oferta lui Ianukovici ca fiind una "otrăvită", o tentativă de a reduce la tăcere mişcarea de protest care domină oraşele ucrainiene de două luni, de când regimul de la putere a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE, preferând Uniunea Vamală cu Rusia.
Liderii opoziţiei vor mai multe concesii, susţin că nu-l vor lăsa pe Ianukovici să facă jocurile şi se pregătesc pentru o bătălie politică dură, în sesiunea specială a Parlamentului, programată pentru marţi.
Revoluţia continuă
Câteva mii de manifestanţi au ocupat, cu forţa, sâmbătă noaptea, o clădire din apropierea Pieţei Independenţei, Centrul Ucrainean de Expoziţii, unde sute de jandarmi s-au adunat pentru a-i opri. Demonstranţii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov, iar forţele de ordine au răspuns cu grenade asurzitoare şi tunuri cu apă. Unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a sosit la faţa locului şi a reuşit să medieze o soluţionare a conflictului. Clădirea va fi folosită de acum ca loc de refugiu pentru demonstranţii care doresc să se adăpostească de frig sau să mănânce şi va fi, de asemenea, centru de presă.
Opoziţia a planificat o ceremonie de rugăciune, pentru duminică, în memoria protestatariilor ucişi în confruntările cu forţele de ordine, urmând să care sicriul unuia dintre ei, Mihail Zhiznevski, pe bulevardele din Kiev, înainte de a-l înmormânta.
În acelaşi timp, lideri occidentali au reacţionat la criza din Ucraina. Ministrul britanic de Externe, William Hague, a cerut guvernului să dea dovadă de moderaţie şi să abroge legile contra libertăţii de expresie şi a societăţii civile. Iar Papa Francisc a făcut apel la dialog fără utilizarea forţei, adăugând că este aproape de Ucraina şi de familiile celor care au murit.

Te-ar putea interesa și: