Românii care-şi doresc un job de vis la instituţiile europene pe salarii care depăşesc de cele mai multe ori 4.000 de euro pe lună trebuie să stea în această perioadă cu ochii pe site-ul de recrutare al Oficiului European pentru Selecţia Personalului (EPSO). Unele agenţii europene au deschis deja sesiunile de recrutare pentru 2014 pentru zeci de locuri de muncă libere. Sunt disponibile joburi de secretari, cercetători ştiinţifici sau ITşti, cele mai multe contracte având o durată determinată. Condiţiile în care pot fi ocupate aceste locuri de muncă diferă de la un profil la altul.
Aplicaţiile, trimise online
Astfel, Agenţia europeană de gestionare a sistemelor informatice anunţă concursuri pentru posturi de administratori de aplicaţii şi ofiţeri de legătură, data limită de trimitere online a CV-urilor fiind 17 februarie.
Institutul European pentru Inovaţie şi Tehnologie (EIT) recrutează pentru ocuparea unui post de ofiţer de presă şi a unui asistent IT. Data limită pentru trimiterea CV-urilor este 28 ianuarie şi, respectiv, 7 februarie. Agenţia de Promovare a Învăţământului şi Formării Profesionale (EPP) are disponibil un post de director adjunct. Data limită de transmitere a CV-urilor este 5 februarie 2014. Pentru a putea ocupa un astfel de post, candidaţii trebuie să fie cetăţeni ai unui stat membru UE, să aibă un nivel de studii corespunzător şi o experienţă în funcţii de conducere de cel puţin cinci ani.
Agenţia Bancară Europeană (EBA) primeşte până pe 25 şi, respectiv, 31 ianuarie aplicaţii pentru joburi de experţi bancari, coordonatori de evenimente şi statisticieni. Centrul European pentru controlul Bolilor (ECDC) are disponibile joburi de cercetători ştiinţifici şi manageri de proiect pentru care se pot trimite aplicaţii până pe 17 februarie. Agenţia Europeană de Mediu (EEA) are liber un post de secretar, data limită pentru primirea aplicaţiilor fiind de 14 februarie.
Mai multe informaţii despre toate posturile disponibile pot fi accesate la adresa http://europa.eu/epso/apply/ jobs/temp/index_en.htm#chapter3.
Specialiştii români în recrutare susţin că obţinerea unui job la instituţiile europene este posibilă pentru candidaţii care iau în serios concursul. Ei recomandă sesiuni de pregătire prin care candidaţii să se familiarizeze cu tehnicile de rezolvare a testelor de concurs.