Evenimentul Zilei > Actualitate > 1 Mai, sejur pe litoral într-o mare de gunoaie
1 Mai, sejur pe litoral într-o mare de gunoaie

1 Mai, sejur pe litoral într-o mare de gunoaie

Litoralul îşi aşteaptă turiştii cu hoteluri în renovare, maldăre de gunoaie şi maidanezi. Plajele sunt curate, soare să fie.

Mai mulţi inspectori ai Direcţiei de Control, Verificare şi Monitorizare Turistică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au aruncat un ochi pe litoral zilele trecute, înainte de deschiderea sezonului. Plajele sunt curate, în schimb e posibil ca sejurul pentru care aţi plătit o căruţă de bani să vă fie deranjat de gunoaiele încă nestrânse din jurul hotelurilor, a drumurilor "neplombate" sau chiar a maidanezilor care "cerşesc" din gustările turiştilor. Controalele, des fă şurate în toate staţiunile, demonstrează că încă mai este de lucrat la aspectul litoralului.

Mamaia – fără umbreluţe

Aveţi grijă pe unde vă plimbaţi. Sigur veţi "da nas în nas" cu deşeuri lăsate de constructori sau de gunoaie lăsate peste an de administratorii localurilor din staţiune. Şi în spatele restaurantului New Bizant sunt deşeuri, iar o suprafaţă mare din spatele Hotelului Tomis, spre faleză, este acoperită de resturi menajere. În spatele complexului comercial Perla veţi găsi tot gunoaie aruncate.

Inspectorii vă asigură că plajele sunt curate, în schimb nu-s amenajate încă. Aşa că nu vă aşteptaţi să găsiţi umbreluţe şi şezlonguri, şi nici ca terasele cele mai în vogă să fie deschise. În drum spre plajă, feriţi-vă capetele în zona campingului Tabăra Turist şi în zona fostei Discoteci Enigma, a Hotelului Scandinavia sau a Restaurantului Orient. Faţadele sunt deteriorate, tencuiala este căzută şi există riscul unor accidente.

Eforie Nord – vacanţă cu maidanezi

În zona Lacului Belona, lângă Hotelul Europa, în spatele gardului viu, vă vor întâmpina, de asemenea, gunoaie îm prăştiate. Drumul spre Hotelul Vraja Mării este denivelat, iar trotuarul din faţa Hotelului Meteor este impracticabil din cauza unui şanţ adânc, rămas neacoperit, şi a molozului depozitat în zona pietonală. Nu vă aşteptaţi să găsiţi parcări marcate, nici indicatoare de orientare.

Puteţi folosi ca ghizi câinii comunitari care s-au aciuat în zona imobilelor abandonate. Un peisaj dezolant veţi întâlni şi dacă treceţi pe lângă Hotelurile Meteor şi Selena sau a restaurantului Belvedere, ale căror faţade sunt parţial degradate.

Eforie Sud – în şantier

Toaletele publice din parcul central sunt nefuncţionale şi reprezintă adevărate focare de infecţii. În jurul complexului Cosmos sunt munţi de deşeuri menajere, la fel şi în zona complexului Briza Mării. Dacă daţi o tură prin centru, pregătiţi-vă să faceţi slalomuri printre muncitori şi material de construcţii, asta pentru că administraţia locală acum şi-a găsit să schimbe stâlpii de iluminat public.

Nici plimbarea cu maşina n-o să fie plăcută. Veţi întâlni multe guri de canal neacoperite şi străzi denivelate şi pline de gropi. Pe lângă asta, veţi fi acompaniaţi în vacanţă de zgomotul asurzitor al şantierelor, asta pentru că în Eforie abia s-a dat starul la reconstrucţii.

Costineşti – în beznă

Un sejur periculos, dacă luaţi în calcul ca la lăsarea serii să ieşiţi la plimbare pe faleză. Nici o instalaţie de iluminat nu există în această zonă, cum nu există nici plaje amenajate. În zona Hotelului Azur şi a terasei Sunrise Club sunt depozite de alge şi scoici, iar toaletele publice sunt inutile. Nici măcar una nu e funcţională. Şi drumurile sunt periculoase, asta pentru că, la fel ca în majoritatea staţiunilor, sunt denivelate şi au gropi.

Olimp: Atenţie, cade tencuiala!

Nu vă obosiţi degeaba să căutaţi un drum după indicatoare sau altfel de marcaje. Multe dintre ele lipsesc sau sunt atât de ruginite încât nu se mai vede nimic pe ele. Hotelul Panoramic din staţiune arată jalnic, are tencuiala căzută, iar bordurile au fost private în primăvara asta de varul alb care să le marcheze. Plajele, de a căror curăţenie sunt responsabile autorităţile locale, arată bine, dar, ca peste tot, concesionarii n-au avut vreme să amplaseze umbreluţele din stuf şi scaunele de lenevit la soare.

Neptun – accesul spre plajă e blocat

Spaţiile comerciale din zona bazarului Prichindel sunt îngropate în gunoaie. În faţa Hotelului Ovidiu este depozitat moloz rezultat din lucrările de modernizare, iar în zona lacurilor se fac lucrări de reabilitare şi igienizare, accesul spre plajă fiind blocat, termenul de finalizare a lucrărilor fiind septembrie. Plaja din zona Steaguri este curată, în schimb toate terasele sunt închise. Pe faleză e posibil să vă împiedicaţi de stâlpii de illuminate care au fost doborâţi la pământ. Dacă mergeţi la plajă pe drumul de lângă Hotelul Doina, vă avertizăm că traseul are multe gropi.

Jupiter se primeneşte

Plajele nu sunt curăţate, iar faleza este deteriorată. Hotelurile Olimpic, Meteor, Scoica, Cometa, Nalba şi Iris au faţadele renovate şi spaţiile verzi din jurul lor sunt bine întreţinute.

În schimb, hoteluri ca Majestic, Atlas, Capitol au tencuiala deteriorată. Mai mult, inspectorii au constatat că mulţi dintre maidanezii din staţiune sunt agresivi.

Venus – prin gropi

Multe dintre construcţii sunt neterminate, dar nu vă îngrijoraţi că veţi respira praf, pentru că muncitorii nu s-au pus încă pe treabă. Aleile nu sunt asfaltate, iar dacă plajele necurăţate vă fac să alegeţi o plimbare în parc, nici aici peisajul nu e tocmai demn pentru o zonă turistică: copacii nu sunt toaletaţi, nici gardurile vii şi nici iarba nu sunt tăiate. Drumurile sunt găurite, iar în afară de strada principală, aleile din staţiune au guri de ganal cărora le lipsesc capacele.

Saturn – lacăt pe terase

La intrarea în staţiune dinspre Venus, munţi de deşeuri sunt depozitate alandala. Cu toate astea, majoritatea hotelurilor sunt în regulă. Singurul "defect": plajele nu sunt amenajate şi nu veţi putea bea o bere sau o răcoritoare pe o terasă, pentru că nici un local nu este deschis.

SCHIMBARE

Năvodari – plajă privată

Dacă v-aţi obişnuit ca staţiunea să arate ca pe vremea taberelor din şcoala generală, ar fi bine să mergeţi să vedeţi cât de mult s-a schimbat zona. Un complex turistic elegant a fost conceput pentru familiile care îşi doresc un concediu liniştit alături de copii. Phoenicia Holiday Resort are plajă privată, multe piscine şi locuri de joacă pentru micuţi. Plaja are nisip îngrijit permanent, este amenajată cu umbrele şi şezlonguri, atmosfera fiind întreţinută de dimineaţă de echipe de gimnastică aerobic sau de personaje din desene animate gata să-i distreze pe copii. Complexul are o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi, deţine peste 1.200 de locuri de cazare, în 420 de apartamente, o parcare cu o capacitate de 400 de locuri, restaurant, terase, ba chiar şi o cafenea orientală, unde puteţi fuma narghilea şi degusta dulciuri, club de billiard şi centru de jocuri. (Andreea Popescu)

TIMP CAPRICIOS

De 1 Mai, în nordul ţării vor fi ploi şi vânt. În restul zonelor, vremea va fi frumoasă. Pe litoral vor fi 17 grade Celsius

Meteorologii au anunţat că, în acest sfârşit de săptămână, vom avea de toate: soare, ploi şi vânt. Vreme închisă va fi în nordul şi nord-vestul ţării, unde va ploua şi va fi frig. În restul regiunilor va fi senin la amiază, iar spre seară va ploua local, temperaturile situându-se între 15 şi 25 de grade Celsius. Vestea bună este că pe litoral nu va curge strop de ploaie, în schimb temperaturile medii vor fi ceva mai scăzute. Apa mării va fi bocnă, de aceea nu e bine să vă aventuraţi la bălăceală. Între 15 şi 17 grade Celsius vor fi pe litoral în acest weekend.

La munte, vremea va fi răcoroasă şi e posibil să plouă izolat, aversele fiind de scurtă durată. Ceea ce vă va ţine departe de plimbările liniştitoare va fi însă vântul, care va sufla cu putere. Meteorologii au mai anunţat că, dacă nu v-aţi plictisit de schiat, mai găsiţi zăpadă la cotele de peste 2.000 de metri. În Bucureşti va fi cald. Cele 23 de grade C din termometre vor fi suficiente pentru ieşiri la iarbă verde sau pentru o plimbare. Peste noapte, 10 grade se vor înregistra în Capitală.


LA IARBĂ VERDE. Duminică, românii „muncesc” la grătare
FOTO: EVZ

UNDE MERGEM

Pe alese: chermeze cu mici sau plimbări cu bicicleta

IAŞI. O chermeză cu mititei şi bere nu putea să nu marcheze sărbătoarea muncitorească. Liderii PSD Iaşi au anunţat că vor organiza, mâine, în Parcul Copou, o petrecere câmpenească, unde se vor mânca mici şi se va bea multă bere. Potrivit primarului Gheorghe Nichita, 3.000 de porţii vor fi pregătite pentru ieşeni. Dacă participanţii vor fi mai mulţi, Nichita a declarat că este dispus să suplimenteze numărul cu cel puţin încă pe atât.

ORADEA. Autorităţile locale vor ca orădenii să se bucure din plin de 1 Mai. În parcul Nicolae Bălcescu, duminică, începând cu ora 11.00, începe distracţia. Preparate la grătar, bere, vin şi multă muzică vor fi în parc. Pentru copii, vor fi amplasate tobogane gonflabile şi alte jucării.

ARAD. Filiala arădeană a PDL a anunţat că trei petreceri la iarbă verde vor fi organizate de 1 Mai, unde se vor împărţi mici şi bere. Chermezele vor avea loc pe malul Mureşului, respectiv la Pădurea, la Port Artur (cartierul Aradul Nou) şi în cartierul Subcetate.

TIMIŞOARA. De 1 Mai, timişorenii sunt ademeniţi cu alternative mai sănătoase la tradiţionala ieşire la iarbă verde cu mici şi grătare. Două plimbări cu bicicletele şi un concurs de echitaţie în aer liber fac parte din program. Un weekend ecvestru e programat la Baza Hipică din Jebel. Aici are loc Cupa Primăverii de Echitaţie, care deschide seria competiţiilor hipice din acest an în Timiş. Un număr de 11 cluburi de echitaţie, 50 de sportivi profesionişti şi tot atâţia cai de rasă se vor întrece şi vor face demonstraţii. Baza Hipică Jebel este situată pe DN 59, dinspre Timişoara, la ieşire pe Calea Sagului cu 2 km înainte de localitatea Jebel, pe partea dreapta. Bicicliştii sunt aşteptaţi, pe 1 Mai, la Liman Bike Race, eveniment ajuns la a VI-a ediţie. Concursul are loc la Valea lui Liman, în estul considerat montan al judeţului Timiş. Startul se va da duminică, la ora 11,00, iar traseul măsoară 35 de kilometri. (Georgeta Petrovici)

CONSTANŢA. Deşi staţiunile nu arată tocmai bine, tinerii s-au adunat deja pe plaje, mai ales în Vama Veche şi în Costineşti, unde, în acest weekend, vor fi concerte în aer liber. Şi la Năvodari şi Mamaia va fi animaţie. Clubul Bamboo, amenajat chiar pe plajă, lângă un hotel de cinci stele, pregăteşte o petrecere mare pentru duminică noaptea. Pe malul lacului Siutghiol, în centrul staţiunii Mamaia, pe o scenă amplasată de Primăria Constanţa, vor fi o serie de spectacole în aer liber, care vor începe la ora 12.00 şi se vor termina la miezul nopţii. Cel puţin 500 de poliţişti şi jandarmi vor avea grijă de ordinea publică. (Feri Predescu)

BACĂU. Pofta de teatru vă va reveni odată cu spectacolul Ancăi Sigartău, "Vreau să fiu actriţă", de la Teatrul "Bacovia". Reprezentaţia va avea loc duminică, de la ora 21.00, preţul unui bilet fiind de 30 de lei.

CLUJ. Deschiderea bazei aeronautice şi de pescuit sportiv din localitatea Luncani, care va avea loc duminică, se va lăsa cu un mare chef. Clujenii vor putea privi demonstraţii ameţitoare cu avioane şi paraşutişti, iar apoi se pot înfrupta din bucatele tradiţionale pregătite de organizatori. Nu vor lipsi, bineînţeles, micii şi berea. În cadrul evenimentului mai are loc şi o expoziţie de maşini de epocă. Intrarea la petrecere este liberă şi se va face începând cu ora 10.00.

ÎN BUCUREŞTI

Târguri şi concerte

Dacă v-aţi săturat să participaţi an de an la aceleaşi întâlniri cu mititei şi bere din parcurile Capitalei, puteţi merge, de 1 Mai, la târguri sau la concerte.

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ. Un târg de produse tradiţionale are loc, astăzi şi mâine, în curtea interioară a Bibliotecii Metropolitane de pe strada Tache Ionescu. Producătorii români vor scoate la vânzare de la băuturi alcoolice făcute în casă până la cele mai delicioase dulciuri. Târgul va fi deschis de dimineaţă, de la ora 10.00.

EVENIMENT. Actriţa Maia Morgenstern va avea, începând de mâine, o stea pe "Walk of Fame"-ul bucureştean, aleea celebrităţilor româneşti din Piaţa Timpului. Ceremonia de inaugurare va începe la ora 13.00, mulţi dintre colegii şi prietenii Maiei anunţând că vor fi prezenţi.

ARENELE ROMANE. Iubitorii rockului se pot întâlni, mâine, de la ora 21.00, cu celebra trupă Blind Guardian. Recunoscută pentru ritmurile de heavy metal, trupa îşi promovează prin acest concert ultimul album, intitulat "At The Edge of Time", lansat anul trecut în luna iulie. În deschidere, de la ora 19.30, vor cânta rockerii de la White Walls.

DISTRACŢIE. Programul cultural "Bucureşti City Plus" al Asociaţiei de Turism a Municipiului Bucureşti va debuta, mâine, în Piaţa Timpului, cu o bătaie cu flori. Organizatorii vă aşteaptă să începeţi distracţia de la ora 14.00.