Unde au așteptat CLUJENII a doua VENIRE a lui Iisus HRISTOS și ce s-a întâmplat la CLUJ pe 13 ianuarie

Unde au așteptat CLUJENII a doua VENIRE a lui Iisus HRISTOS și ce s-a întâmplat la CLUJ pe 13 ianuarie

Fondatorul Bisericii Unitariene Francisc David a făcut, în 1568, profeția că doi ani mai târziu, în 1570, va avea loc o a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, de această dată chiar la Cluj.

Hristos urma să-și facă apariția în biserica din centrul orașului, actuala Biserică romano-catolică Sfântul Mihail, unde fusese botezat și regele Ungariei Matia Corvin, născut în 1443.

Francisc David și-a bazat profeția pe cifre biblice și, în anul în care aceasta urma să se împlinească, 1570, la Cluj s-au mutat figuri importante ale epocii, inclusiv regele de atunci al Ungariei, Ioan Sigismund.

“Profeția era bazată pe considerații numerologice inspirate din interpretarea Bibliei. Se considera că există o corespondență între cei 40 de ani de rătăcire a evreilor prin pustiu, sub conducerea lui Moise, și cei 40 de ani care au trecut din momentul publicării de către Luther a Crezului de la Augsburg, în 1530. Pe baza unei interpretări de această natură, la care erau asociate multe alte considerente, inspirate tot din Biblie și din scrierile religioase ale epocii, Francisc David a considerat că anul 1570 ar fi unul al unui sfârșit și al unui nou început din punct de vedere al religiei creștine. Perioada dintre 1568 și 1570 a fost una plină de efervescență. Atunci s-a conturat, pornind de la această profeție, o doctrină unitariană intitulată Calea adevărului, iar cei care urmau această cale sperau să poată obține mântuirea cu ocazia celei de a doua veniri a Mântuitorului, în 1570. În perioada respectivă, chiar regele Ioan Sigismund s-a stabilit la Cluj. Au venit și numeroși oameni din domeniul confesional, reformatori religioși, intelectuali, oameni de cultură, cu speranța de a participa la un moment unic în istoria umanității', spune istoricul Tudor Sălăgean, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe durata întregului an 1570, toată lumea a așteptat a doua venire a lui Iisus Hristos, în biserica din centrul Clujului, dar profeția nu s-a împlinit. Unitarianismul a devenit și mai radical, iar, un an mai târziu, în 1571, Francis David ține o celebră predică în care contesta orice caracter divin al lui Iisus Hristos.

Clujul și Transilvania au dat pentru prima dată lumii, pe 13 ianuarie 1568, o normă juridică prin care era recunoscută libertatea conștiinței și a religiei, Edictul de la Turda, care este cunoscut și sub numele de Edictul libertății conștiinței și religiei. Prin el se acorda libertate totală de practicare a religiei pentru patru confesiuni — catolică, lutherană, calvină și unitariană—, dar, acorda posibilitatea unui statut de religie tolerată pentru alte confesiuni, inclusiv cea ortodoxă