Trump și Kim – apărați de Khukuri, „cuțitele care beau sânge”

Trump și Kim – apărați de Khukuri, „cuțitele care beau sânge”

Trupele de elită nepaleze, renumite în întreaga lume, au un regim special de viațăși de instrucție. Recruților li se interzice să se amestece cu populația din Singapore și, când împlinesc 45 de ani, sunt trimiși înapoi în Nepal.

Deși atât Donald Trump cât și Kim Jong Un vin cu propriile echipe de securitate, summit-ul din 12 iunie va fi supravegheat și de forțele de elită ale poliției din Singapore, inclusiv de membrii faimoasei Brigăzi Gurkha, numită și „Forța invizibilă”. Aceștia vor supraveghea locul summit-ului, arterele de circulație și hotelurile, au declarat pentru Reuters mai mulți diplomați la curent cu organizarea întâlnirii istorice.

Trupele Gurkha, în mod obișnuit cu o prezență discretă în Singapore, au fost mult mai vizibile în ultimul weekend, când au asigurat paza Hotelului Shangri-La unde a avut loc o conferință despre securitate la care au fost prezenți prim-ministrul indian Narendra Modi, secretarul american al Apărării, Jim Mattis și o serie de miniștri ai Apărării din regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ce poate oferi Singapore mai performant

Membrii Gurkha au fost echipați cu veste antiglonț și dotați cu puști de asalt FN SCAR de producție belgiană și pistoale în teci prinse de picior. Mai mulți experți în securitate consideră că a fost vorba de o repetiție generală în vederea summit-ului Trump – Kim.

Ca regulă, toți Gurkha sunt recrutați din îndepărtatul Nepal și, în ciuda armamentului lor ultramodern, nu pleacă niciodată în misiune fără khukuri, cuțitul tradițional nepalez. Potrivit tradiției, odată scos din teacă, un khukuri nu poate fi reintrodus înapoi decât după ce „a băut sânge”. „Gurkha sunt tot ce poate oferi Singapore mai performant și sunt convins că vor fi implicați în organizarea summit-ului”, spune Tim Huxley, un expert în forțele armate singaporeze de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), citat de Reuters.

„Ei reprezintă o forță considerabilă de asalt, iar necesitățile unui astfel de eveniment reprezintă exact genul de operațiune pentru care Gurkha sunt antrenați”, precizează Huxley.

Un purtător de cuvânt al poliției din Singapore a refuzat să dea mai multe detalii despre desfășurarea trupelor Gurkha sau a numărului lor.

I-au recrutat pentru că nu i-au putut învinge

Potrivit raportului militar al IISS pe 2018, în poliția din Singapore sunt înrolați 1.800 de membri Gurkha, grupați în șase companii paramilitare. Trupele Gurkha reprezintă o moștenire a imperiului colonial britanic: Armata Majestății Sale antrenează regimente de elită cu soldați din Nepal de mai bine de 200 de ani. Respinse de forțele Gurkha în războiul anglo-nepalez din secolul al XIX-lea, armatele coloniale britanice au început de atunci să-i recruteze pe acești luptători dârji și neînfricați.

Acum, Gurkha se află în serviciul armatelor britanică, indiană, nepaleză precum și în forțele de securitate din Brunei și Singapore. Ei au luptat în ambele războaie mondiale, în războiul din Insulele Falkland și în Afganistan.

 

Regimul spartan al Gurkha: stingerea la 22.30

Tim Huxley afirmă că forțele Gurkha și-au dovedit în multe rânduri utilitatea în Singapore, fiind o forță neutră într-un stat a cărui diversitate etnică duce adesea la conflicte, oferind inclusiv protecție pentru VIP-uri sau servind ca trupe de intervenție în tulburările de stradă.

În perioadele când apar tensiuni regionale, Gurkha asigură protecția școlilor internaționale și sunt văzute deseori la punctele de control de frontieră dintre Singapore și Malaysia.

 

Femeile pot întârzia. Bărbații, niciodată

Site-ul poliției din Singapore descrie Brigada Gurkha drept „dură, vigilentă și de necli ntit”, acționând „în spectrul operațiunilor paramilitare pentru a asigura securitatea în Singapore”.

Membrii Gurkha trăiesc împreună cu familiile lor în tabăra securizată din Mont Vernon, în afara orașului, o enclavă unde cetățenii de rând din Singapore nu au acces.

O femeie măritată cu un Gurkha a descris pentru Reuters cât de restrictivă este viața pe care o duce alături de familia sa.

„La ora 12 noaptea intră în vigoare interdicția de circulație. Noi, femeile, trebuie să prezentăm un motiv serios dacă vrem să întârziem în afara taberei; bărbații, însă, nu au nici o scuză.”

Și femeia adaugă: „Una dintre regulile pe care le avem este să fim în pat la ora 22.30 în fiecare seară. Asta înseamnă fără muzică, fără nimic. Chiar dacă avem o petrecere, trebuie să o oprim. Dacă nu, intervin forțele care patrulează.”

Recrutați în mod obișnuit la vârsta de 18 sau 19 ani, militarii Gurkha sunt antrenați în Singapore și la 45 de ani sunt trimiși înapoi în Nepal. Deși copiii lor frecventează școlile locale, membrilor Gurkha nu li se permite să se căsătorească cu femei băștinașe. Mai mulți foști ofițeri din armata britanică sunt angajați ca instructori pentru trupele Ghurka. „Deși fac parte din poliție, legăturile dintre ele și armata britanică rămân profunde și puternice”, declară un ofițer britanic. „Ghurka reprezintă o frumoasă tradiție.”

Khukuri, o armă grea și periculoasă

Khukuri este un cuțit tradițional nepalez, greu și curbat spre interior, folosit depotrivă ca unealtă și ca armă. Lama sa măsoară între 26 și 38 de centimetri lungime, arma întreagă având o lungime de 40 - 45 de centimetri și o greutate de 450 -900 de grame.

Lama unui khukuri are la bază o crestătură („kauda” sau „kaura”) care are drept scop să faciliteze scurgerea sângelui, împiedicându-l să mânjească mânerul.