Editura Evenimentul si Capital

SCANDALUL ALIMENTELOR. Doar 3 din 21 de produse TESTATE respectă REȚETA ORIGINALĂ. Cehia RECLAMĂ la UE CALITATEA DIFERITĂ a produselor din Europa de Est | MÂNCĂM CANCER PE PÂINE

Autor: | | 8 Comentarii | 10477 Vizualizari

După efectuarea mai multor teste riguroase, Cehia devine apărătorul consumatorilor din Europa Centrală şi de Est şi reclamă, din nou, la Uniunea Europeană calitatea inferioară şi diferenţele mari între produsele alimentare şi nealimentare vândute pe această piaţă faţă de aceleaşi produse vândute pe piaţa vestică. Din cele mai noi analize reiese că din 21 de probe luate din produse identice, vândute pe pieţe diferite, doar la 3 ingredientele au aceeaşi calitate şi aceeași reţetă. Desfacerea acestora s-a făcut în aceleaşi hipermarketuri ca şi în România.

Oficialii Uniunii Europene sunt supuşi la presiuni mari din partea autorităţilor cehe, în ceea ce priveşte scandalul alimentelor cu dublu standard. Testele de ultimă oră au relevat, fară putin- ţă de tăgadă, titrează Reuters, diferen- ţe majore în ceea ce priveşte calitatea ingredientelor pe care multinaţionalele le utilizează în produsele alimentare vândute în Cehia şi cele din statele vest europene.

Reacţia românească: las' că poate trece

Oficialii români au reacţionat placid, fără convingere şi doar presa a reuşit să aducă în discuţie, la început timid, subiectul dublului standard alimentar. „Vă rog să-mi acordaţi timpul necesar pentru a mă convinge dacă este aşa cum se spune (...) Aştept să iau informaţii de la unităţile din România şi atunci discutăm”, aprecia, la acea dată, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ulterior, tot neîncrezător, dar mai aplicat, oficialul român declara: „Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situa- ţia dublului standard. Or, aici noi trebuie să fim, pe de o parte şi echilibraţi în afirmaţii şi extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă pe piaţă. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, de la ANSVSA şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îşi stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o asemenea situaţie în România”, afirma ministrul Agriculturii, Petre Daea, la final de februarie 2017!

Au trecut de aunci patru luni şi, întrun final, după ce a cerut voie, la partenerii vest europeni, s-au prelevat probele, în data de 19-26 iunie, care nu sunt gata nici în ziua de astăzi.

Reacţia Cehiei a fost dură

Marian Jurecka, ministrul ceh al Agriculturii, a declarat că testele efectuate de ministerul pe care îl conduce şi Facultatea de Chimie au arătat că produsele vândute în supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mică de ingrediente principale decât versiunile aceloraşi produse vândute în Germania. El a dat drept exemplu batoanele de peşte care conţineau mai puţin peşte în Cehia.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate