Rusia aniversează astăzi 65 de ani de la victoria împotriva nazismului. În Piaţa Roşie din capitala rusă a avut loc cea mai mare paradă organizată în ultimii ani. 11.000 de militari au defila în cadrul manifestaţiilor dedicate "Zilei Victoriei".
"Cu 65 de ani în urmă a fost învins fascismul, a fost oprită maşina de distrugere a popoarelor întregi, iar ţării noastre - redată pacea, oprită ideologia care demola fundamentul civilizaţiei. Pe frontul de est, fasciştii au întâmpinat rezistenţa forţelor noastre de neegalat", a spus azi preşedintele Rusiei Dmitri Medevdev, la începutul paradei militare. Cel de-al Doilea Război Mondial a făcut din Rusia o naţiune puternică, iar lecţia acelei conflagraţii îndeamnă omenirea să fie solidară şi să ţină seama că pacea este în continuare fragilă. "Timpul are o mare putere, dar este mai slab decât memoria omenirii, decât memoria noastră", a mai spus liderul de la Kremlin, citat de Agerpres. "Cu 65 de ani în urmă, aţi cucerit libertatea ţării noastre şi a întregii planete şi ne-aţi dat posibilitatea de a trăi. Ne închinăm vouă. Slavă învingătorilor!", le-a spus preşedintele rus veteranilor prezenţi în Piaţa Roşie. 127 de avioane şi elicoptere, care au zburat la o înălţime între 100 şi 400 de metri, au oferit un spectacol aerian grandios. În final, câteva avioane au brăzdat pe cer tricolorul Rusiei, în alb, albastru şi roşu. Timp 72 de minute, cât a durat ceremonia, au defilat peste 11.000 de militari. Participanţii la paradă au putut vedea legendarele tancuri T-34, utilizate de Armata Roşie în al Doilea Război Mondial şi devenite simbol al victoriei asupra fascismului, tancurile SU-100. Ceremonia s-a încheiat în acordurile operei "Oda Bucuriei", a lui Beethoven.
Evenimentul a fost marcat de mai multe controverse. Liderii ruşi au împărţit preferenţial invitaţiile, iar printre marii absenţi se numără SUA, Marea Britanie şi Franţa. Regele Mihai, singurul reprezentant al României România nu a fost invitată la nivel oficial. Singurul reprezentant al statului care a ajuns la Moscova cu prilejul aniversării "Zilei Victoriei" este regele Mihai I. "Invitaţia pe care am primit-o acum este foarte diferită de atmosfera generală care a fost acum mulţi ani în urmă şi accentul pe care l-a pus preşedintele rus - să nu se meargă pe chestiuni politice. El a pus accentul pe Armată Română şi pe mine ca fost comandant, singurul care a rămas în toată lumea în viaţă. Invitaţia sa se răsfrânge mai degrabă faţă de Armata Română. Bineînţeles că sunt bucuros că fac parte din ea", a spus Regele Mihai, citat de Agerpres. Fostul suveran participă la ceremonie în calitate de fost Comandant şi Mareşal al Armatei Române de acum 65 de ani şi fost şef al statului din acea perioadă. Regele Mihai I a participat şi în 2005, la invitaţia preşedintelui de atunci, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. La sfârşitul războiului, regele Mihai I a fost decorat de preşedintele american Harry Truman cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad (Comandant Şef), iar Stalin l-a distins cu Ordinul sovietic Victoria cu diamante, "pentru actul curajos al cotiturii hotărâte a politicei României spre ruptura cu Germania hitleristă şi alierea cu Naţiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei". Sarkozy şi Berlusconi, "opriţi" de criza financiară Preşedintele francez şi premierul italian şi-au anulat vizita la Moscova, invocând motive legate de criza financiară din Europa. Aseară, Silvio Berlusconi i-a telefonat lui Dmitri Medvedev, explicându-i că este nevoit să rămână în Italia din cauza crizei din zona euro. Premierul italian a subliniat că "iniţiativele necesită contacte constante şi o coordonare permanentă, care fac imposibilă prezenţa sa la Moscova". "Ţinând cont de criza financiară cu care se confruntă zona euro, preşedintele Republicii trebuie să rămână duminică pe teritoriul francez, pentru a discuta cu diverşi interlocutori", a anunţat, ieri, şi purtătorul de cuvânt al ambasadei franceze la Moscova, Thomas Buffin. La Moscova sunt prezenţi aproximativ 30 de şefi de stat şi de guvern, reprezentanţi ai unor state precum Bulgaria, Cehia, China, Croaţia, Estonia, Germania, Grecia, Israel, Letonia, Macedonia, Mongolia, Serbia, Slovacia, Vietnam şi Polonia. Franţa, Statele Unite, Marea Britanie şi Polonia au trimis fiecare câte 70 de militari, ca reprezentare simbolică a statelor Alianţei Nord-Atlantice. Este prima dată când soldaţi NATO participă la parada anuală organizată în Piaţa Roşie, scrie AFP.