Evenimentul Zilei > International > Ziua Mondială a Hijab-ului a debutat cu SLOGANUL: Toate femeile să POARTE VĂL în solidaritate MUSULMANII
Ziua Mondială a Hijab-ului a debutat cu SLOGANUL: Toate femeile să POARTE VĂL în solidaritate MUSULMANII

Ziua Mondială a Hijab-ului a debutat cu SLOGANUL: Toate femeile să POARTE VĂL în solidaritate MUSULMANII

Ziua Mondială a Hijab-ului și-a lansat deja campania pentru anul viitor. Mișcarea recomandă tuturor femeilor să poarte văl și să posteze o imagine pe social media în solidaritate cu musulmanii.

În fiecare an, începând din 2013, se organizează Ziua Internaţională a Hijab-ului. Campania din acest an se adresează tuturor celor care folosesc medii sociale cu hashtagul #FreeInHijab (fără văl), mișcarea pentru a arăta lumii că nici o femeie nu este asuprită sau "închisă" în vălul ei, ci este o alegere de liberă voință, explică fondatorul Nazma Khan.

Prin urmare, Khan îndeamnă toate femeile, indiferent de apartenența religioasă, de origine și de etnie, să poarte văl  24 de ore pe 1 februarie pentru a arăta solidaritatea cu toți musulmanii. 

Pe Twitter, mișcarea scrie că acum este momentul pentru "o promovare intensă pe social media cu hashtag" #FreeInHijab. Potrivit postării, campania "educa" şi spune că  vălul trebuie să fie un simbol al opresiunii. Femeile au început deja să se fotografieze în văl și să le postate pe social media împreună cu tag-ul hash: "Le îndemnăm pe femei să-și ridice glasul că este alegerea lor să poarte un văl, pentru a elimina toate concepțiile greșite", spune Khan.

Pe internet, Khan a fost acuzat de răspândirea Islamului politic

Este o informație pe care ea nu o consideră potrivită. "Nu există nicio politică implicată în mișcarea noastră. Este doar pentru informarea că femeile cu văl sunt tratate mai puțin bine", explică Khan.

Pe de altă parte apare campania: "Nu Ziua Hijab"

Există, de asemenea, distribuiri cu clipuri video unde femei musulmane  deturnează campania de Ziua Internaţională a Hijab-ului și spun NU la văl.  În Iranul controlat de șaria, mișcarea femeilor se luptă, dimpotrivă, să elimine vălul care face parte din opresiunea femeilor musulmani, notează samnytt.