Evenimentul Zilei > Actualitate > ZIUA ARMATEI se sărbătoreşte astăzi, cu PARAŞUTISM, TIROLIANĂ şi ESCALADĂ. Vezi programul complet al evenimentului
ZIUA ARMATEI se sărbătoreşte astăzi, cu PARAŞUTISM, TIROLIANĂ şi ESCALADĂ. Vezi programul complet al evenimentului

ZIUA ARMATEI se sărbătoreşte astăzi, cu PARAŞUTISM, TIROLIANĂ şi ESCALADĂ. Vezi programul complet al evenimentului

Ziua Armatei Române este sărbătorită, astăzi, în parcul Izvor din Capitală, prin demonstraţii de paraşutism, coborâri în rapel din elicoptere, dar şi escaladă, tiroliană şi echitaţie, activităţi la care poate lua parte şi publicul.

Evenimentul a început la ora 10:00 cu un exerciţiu demonstrativ cu elemente specifice EOD-SMFT pentru depistarea dispozitivelor explozive improvizate. Până la ora 17:00, când se va încheia, vizitatorii vor mai putea asista la jocuri marinăreşti, aeromodelism, ori reconstituirea unor scene de luptă şi instrucţie.
În parc sunt amenajate standuri care cuprind şi elemente de tehnică militară folosită în teatrele de operaţie de către academiile şi scolile militare, Departamentul pentru Armamente, Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii, Muzeul Militar Naţional, Clubul Sportiv al Armatei ‘Steaua’ Bucureşti şi Asociaţia Aeronautică Română.
Printre cele mai spectaculoase echipamente ale tehnicii de luptă se numără transportorul blindat Piranha, autospeciala de intervenţie EOD, cu robotul şi complexul EOD, care a făcut deliciul micuţilor prezenţi în număr mare în Parcul Izvor, precum şi vehicule prezente, ca şi altele, în teatrele de operaţiuni din Afganistan: autovehiculele blindate şi autospeciale de poliţie militară care au participat la campania din Bosnia şi Kosovo.
Vizitatorii au astfel ocazia să se întâlnească cu specialişti militari din diverse domenii, militari care au participat la misiuni în teatrele de operaţii, sportivi olimpici, veterani de război.
Pe o scenă special amenajată la intrarea în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului, unde, de altfel, este amplasată tehnica de luptă prezentată, sunt aşteptate să evolueze Muzica Reprezentativă a Armatei şi Ansamblul ‘Doina’ al Armatei.
La eveniment participă ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Ioan Sorin, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-locotenent Fănică Cârnu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Aurel Popa.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu a spus, după ce a vizitat expoziţia de tehnică militară din Parcul Izvor, că ministerul pe care îl conduce doreşte să reîntoarcă armata spre tradiţie.
"Vrem să retrimitem militarii şi acolo unde îşi au odihna veşnică Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Brâncovenii, care sunt simboluri ale istoriei noastre", a declarat el.
Dobriţoiu a adăugat că astfel de manifestări vor avea loc şi în locurile unde s-au desfăşurat batălii grele pentru armata română, la Oarba de Mureş, Păuliş, Mărăşti şi Mărăşeşti, pentru a da o altă încărcătură emoţională unor astfel de manifestări.
Ziua Armatei este, de fapt, 25 octombrie, însă este sărbătorită în această duminică, pentru ca un număr cât mai mare de vizitatori să poată lua parte la eveniment.
Anul acesta, se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea Ministerului Apărării Naţionale şi 10 ani de participare neîntreruptă a Armatei României la operaţiunile din Afganistan